přidělání klíčů od společných prostor domu

Vložil jarmila krenová, 6. Červen 2019 - 13:42 ::

Řeším tento problém i nyní v roce 2019 a není to lehké! Nemám klíče od sušárny ani kočárkárny, bývalý majitel bytu je také neměl. Představenstvo se hájí tím, že jsou tam zámky na bezpečnostní vložku a oni nemají kartu, aby je mohli přidělat, takže pro mně nemohou nic udělat a konec diskuse. Pouze přispívám na úklid těchto prostor, ale nikdy jsem tam nebyla a možná ani nebudu neb koho by to zajímalo. Řešil tu někdo podobný problém s přiděláním klíčů?

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Vladimír Pilát, 15. Červen 2019 - 7:26

    Prádelna, sušárna, kočárkárna musí být zcela jistě přístupná všem uživatelům domu, nikoli jen vlastníkům (zapsaným v katastru). K udržení pořádku je třeba důslednosti a ta začíná u evidence nájemců tak, aby bylo zcela zřejmé,kdo a v jakou dobu v bytech vůbec bydlí. A pak s nimi musí výbor SVJ navázat nějaký neformální kontakt, aby se zajistilo vzájemné soužití. Narážím však na problém např. Domovní knihy. Má SVJ zákonnou oporu vyžadovat po vlastnících aktualizaci nájemců v bytě? A jaké údaje může vyžadovat?

    Společnými prostory našeho SVJ jsou i vybavené dílny. Přístup do nich má bez omezení každý vlastník(má klíč)a v jeho doprovodu a odpovědnosti si tam může vzít kohokoli. Omezení -pouze pro nevýdělečnou činnost. Do těchto prostor nemají přístup nájemci bytů, pokud je nedoprovází vlastník.Je to specifikum malých SVJ. U velkých si tuto volnost neumím představit. VP

    Vložil janica, 11. Červen 2019 - 10:43

    V našem SVJ má každý vlastník bytu klíče od sklepa, kde je HUV, dále kočárkárny, která je i kolárnou a klíče od svého sklepa, které dostali zadarmo proti podpisu. Měnili jsme dveře a někde i zámky v suterénu. Klíče od sušárny jsou putovní. Kdo potřebuje sušárnu se napíše do rozpisu, který je na dveřích sušárny a vyzvedne si klíče od předchozího. Že by zrovna sušárna a kočárkárna byla na zámek s bezpečnostní vložkou? Ale může být. Pak asi nezbývá nic jiného než půjčit si klíče od sousedky a nechat si udělat klíče. V provozovně by řekli, zda je nutná karta. Není to sice fér jednání, ale výbor nemá ani snahu.

    Vložil AsiTak, 6. Červen 2019 - 22:03

    Není to jen problém přidělání klíčů společných prostor ale celá správa hospodaření s klíči. Patří sem identifikace a evidence zamykatelných spol. prostor a příslušných klíčů, bezp. Karet, vyhotovení a uložení rezervních klíčů, prodej a distribuce náhradních klíčů. Označení klíčů a dveří, opatření visaček a popisek klíčů. Možno vyhotovit i situační plánky o umístění spol.prostor máte-li větší počet. Klíče zásadně prodáváme za nákladovou cenu tomu, kdo má právo vlastnit. Po odstěhování klíče odkoupíme zpět. Správu klíčů vykonává domovník v rámci DPČ.

    ?
    Vložil Nečlen (bez ověření), 6. Červen 2019 - 23:10

    To je jak popis provozu nějaké věznice a ne bytového domu. Kdo je v SVJ domovníkem?

    Vložil AsiTak, 7. Červen 2019 - 10:16

    I od nečlena se rád poučím jak jinak a lépe konat…
    Máme profi předsedu, v domě nebydlí a nezná dům. Výbor nemáme. Máme přes 50 klíčů spol. prostor. Babo raď!

    Vložil Nečlen (bez ověření), 7. Červen 2019 - 13:02

    Proč jinak a lépe? Pokud všichni vlastníci klíč od svých společných prostor mají, tak je vše v pořádku.

    Vložil jarmila krenová, 7. Červen 2019 - 12:11

    Evidence klíčů je jistě dobrá věc, je to od společných prostor a evidující má přehled o tom, kdo kolika klíči disponuje, když už hovoříme o té bezpečnosti. Nicméně, co s tím, když žádáte o klíč a společenství vaši žádost ignoruje a nekomunikuje. Člověk se s nikým nechce přít a hádat, to jistě není nejlepší začátek, ale jak to řešit?! Ostatní členové svůj klíč mají a že ho jeden nemá nikoho příliš nezajímá…

    Vložil Alena Poláková (bez ověření), 12. Červen 2019 - 9:57

    V našem době SVJ si někteří lidé usmysleli, že klíče od společných prostor bude mít jen někdo. Konkrétně mě trápila uzamčená sušárna – když jsem předsedu našeho SVJ požádala o její zpřístupnění /dokonce dvakrát/, tak na mou žádost vůbec nereagoval. Na nástěnku na chodbě jsem mu napsala žádost o její zpřístupnění a do druhého dne byla sušárna odemčená. Svolával kvůli tomu i VS, i když já si myslím, že ji měl dát odemknout i bez schůze. Taky se nechci hádat, ale ono to občas po dobrém nejde. Společné prostory mají právo používat všichni.

    Vložil Nečlen (bez ověření), 7. Červen 2019 - 13:04

    Člověk se s nikým nechce přít a hádat, to jistě není nejlepší začátek“ A jak začali oni? „společenství vaši žádost ignoruje a nekomunikuje“ „Ostatní členové svůj klíč mají a že ho jeden nemá nikoho příliš nezajímá

    Dotázat se ostatních vlastníků (osobně, nástěnka, schránka), zda sušárnu a kočárkárnu využívají
    a pokud ne, tak požádat o poskytnutí jejich klíče s tím, že Výbor ztratil kartu potřebnou ke kopírování klíčů, což znamená že dříve nebo později se zámek bude muset vyměnit (po ztrátě klíče) a klíč se jim opět vrátí.

    Nárok na přístup do společných částí domu pro člena SVJ

    Všichni spoluvlastníci společných prostor domu mají stejná práva. Mají právo na užívání těchto prostor, na klíče od těchto prostor atp. O užívání společných prostor a přístupu k nim nerozhoduje výbor společenství.

    Vložil jarmila krenová, 7. Červen 2019 - 13:26

    Nečlen – děkuji za příspěvek

    Vložil anonymouk (bez ověření), 7. Červen 2019 - 12:04

    Co jste si zvolili …

    Vložil JarekSVJ, 6. Červen 2019 - 14:41

    Pokud nemá výbor karty k bezpečnostním vložkám tak zakoupit nové a vyměnit… na klíče máte nárok je to i váš prostor dle spoluvlastnického podílu. Cepovat výbor, poptat se druhých vlastníků… řešit to na shromáždění.

    Vložil anonim (bez ověření), 10. Červen 2019 - 14:39

    Jarku SVJ

    Ten stejný problém mám i já.

    ŘEŠIT na shromáždění je bezpředmětné, ti so mají klíče, jsou lhostejný !

    A co když klíče od společných prostor má oblíbenec členů výboru společenství ?

    anonim

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".