Vložil Justitianus, 6. Červenec 2019 - 4:18

Paní Petra se táže: „Jedná se mi o to, zda jsem na základě smlouvy skutečně vázána užívat pouze to konkrétní vymezené parkovací stání, nebo zda si mohu parkovat i jinde, kde je volno.“

Jde o jednotku (nebytový prostor) ve spoluvlastnictví. Postupuje se tedy podle obecných ustanovení o spoluvlastnictví (§ 1115 až 1157 Občanského zákoníku). V Prohlášení vlastníka o tom nic nehledejte – Prohlášení neřeší spoluvlastnické vztahy v jednotce.

Víme, že původní vlastník jednotky rozdělil vlastnické právo na podíly a ty postupně převedl na jiné osoby. Při tom (písemnou smlouvou) zavázal každého nabyvatele podílu k tomu, aby dodržoval jím stanovená pravidla – tedy aby každý spoluvlastník užíval k parkování pouze jemu vyhrazené konkrétní parkovací místo.
Toto rozdělení práv spoluvlastníků je nepochybně stále platné a je závazné pro všechny spoluvlastníky garáže.

To platí i v případě, kdy později došlo ke změně v osobě vlastníka podílu na jednotce garáž: práva a povinnosti spoluvlastníka přešly na nového nabyvatele podílu. K tomu viz § 1106 ObčZ: „Kdo nabude vlastnické právo, nabude také práva a povinnosti s věcí spojená.“

Tip pro paní Petru: Současná pravidla užívání je možno kdykoliv v budoucnu změnit, ovšem pouze na základě většinového souhlasu spoluvlastníků garáže (§ 1128 odst. 1 ObčZ). Při tomto rozhodování se hlasy spoluvlastníků budou počítat podle velikosti jejich podílů (§ 1126 odst. 2 ObčZ).

Justitianus

P.S. Mýlí se pan Dvořák, když se domnívá, že „… je třeba určené parkovací stání respektovat v případě, kdy nemají spoluvlastníci jednotky garáže všichni stejný podíl.“. Takový názor nemá oporu v právu. Spoluvlastník jednotky je povinen respektovat platná pravidla vždy – bez ohledu na velikost jeho spoluvlastnického podílu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.