Vložil Justitianus, 6. Červenec 2019 - 4:05

Paní Žáčková,
Váš dotaz je neúplný. Proto Vám zde nikdo nemůže podat použitelnou odpověď. Neuvedla jste zda jde o dům rozdělený na jednotky podle ZoVB, nebo o jednotky podle ObčZ. A hlavně: neuvedla jste co je o balkonech a sklepech uvedeno v Prohlášení vlastníka budovy. Neuvedla jste jaká pravidla pro přispívání na správu jsou obsažena ve stanovách Vašeho SVJ. Takže nemůžeme poradit. A bez znalosti těchto dvou dokumentů Vám nemůže správně poradit ani advokát, na kterého se chcete obrátit.

Podle § 1166 odst. 1 ObčZ platí, že Prohlášení obsahuje „určení a popis společných částí (…) s případným určením, které z nich jsou vyhrazeny k výlučnému užívání vlastníku určité jednotky.

Podle § 1180 odst. 1 ObčZ platí pro výši příspěvků: „Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.“

Podle § 1200 odst. 2 ObčZ platí, že stanovy SVJ povinně obsahují pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí. Tato pravidla neznáme (neuvedla jste o nich nic), takže Vám nemůžeme poradit.

Z uvedeného plyne obecná odpověď:
Vlastníkovi jednotky může být předepsán příspěvek na správu, jehož výše je jiná než by odpovídalo jeho spoluvlastnickému podílu. O celkové výši příspěvků na správu rozhoduje shromáždění (ve Vašem případě je to 26 Kč/m2). Částku pak SVJ rozdělí na jednotlivé vlastníky jednotek v souladu s Prohlášením vlastníka a podle pravidel, obsažených ve stanovách SVJ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.