Vložil Čmuchal (bez ověření), 31. Květen 2019 - 19:07

K nekterým výrokům jsem vyčmuchal toto:

„…Pokud zjistí v …“

Ano, to je klíčové. Nejprve se „prudič“ jen domnívá a pak musí ZJISTIT. Zjistit může na základě podkladů. Zde je první skála velká jako Himaláj: zda podklady které dostane budou postačovat k tomu, aby mohl jednotlivec (ideálně i menšina) ZJISTIT, kde je problém a jak velký ten problém je. Dokud nezjistí, jak je velký, nemá … jak se tomu říká … dospělou? … pohledávku k započtení.

„…protože započetl své nároky oproti nárokům SVJ…“

..k započtení dohodu, může dojít pouze v případě existujících pohledávek…
Pro existenci započítávaných pohledávek je pak rozhodný okamžik účinnosti projevu vůle směřujícího k započtení, tedy okamžik doručení projevu vůle druhé straně v případě započtení jednostranného a v případě dohody stran pak účinností takové dohody.

„…takže to nemusí ani nikomu sdělovat…“

..Nezbytnou podmínkou započtení je … projev vůle jedné ze stran započíst…
Nezbytnou podmínkou započtení je podle zmíněného ustanovení také projev vůle jedné ze stran započíst svou pohledávku vůči pohledávce druhé strany

„..v rámci odpovědi na předžalobní výzvu…“

Možná by v této svérázné právní poradně některé zajímalo (při Vámi prezentovaných znalostech) i praktické věci: když už se někdo dostane k soudu, pak „předžalobní výzva“ má vliv na §142a OSŘ. Jak taková výzva, aby byla soudem přijata, musí vypadat?

Tzn. může výzva ze září 2017 být relevantní k žalobě podané v 2019 (žaluje se stejná částka a za stejné období, jako je na upomínce)?

Tzn. může výzva ze září 2018 být relevantní k žalobě podané v 2019 i když není na stejnou částku (žaluje se částka aktuální a v upomínce jsou jak nedoplatky měsíčních záloh tak roční vyúčtování – vše v jednom)?

(u obou jde o tu zákonnou formulaci „jen jestliže žalovanému ve lhůtě nejméně 7 dnů před podáním návrhu“ – protože jak jsem se dočetl v jednom rozsudku OS, není důležité že výzva není na stejnou částku, ani že by upomínala žalovanou povinnost stejného druhu, ale samotný fakt, že sděluje, že existuje nějaký dluh vůči žalobci)

Čmuchal

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.