Vložil zdeseny clen SVJ, 31. Květen 2019 - 14:45

Pokud zjistí v rámci běhu obecné promlčení doby, že jemu doručené vyúčtování nebylo řádné, tedy nebylo splatné ani z části, může z toho vyvodit patřičné právní důsledky.

Protože mu nebylo řádně vyúčtováno, má u SVJ tímto přeplatek. Je jen čistě na něm, zda tento přeplatek jednostranně započte vůči platbám požadovaným SVJ po něm v dalším účetním období. Taktéž nebyla splněna povinnost poskytovatele služeb vůči němu a tedy může požadovat pokutu dle zákona o službách a i tuto pokutu započítávat oproti platbám požadovaným SVJ po něm.

Zápočet splatných pohledávek je jednostranný právní úkon, takže to nemusí ani nikomu sdělovat. Postačí, když před soudem, až jej SVJ zažaluje o peníze, se bude bránit tím, že nedluží, protože započetl své nároky oproti nárokům SVJ.

Na skutečnost, že vyúčtování, jež není řádné, není splatné ani z části už existuje bohatá konstantní judikatura. V tom započítávání pokut zatím nikoliv.

Každopádně kdo touto cestou jde, ať se připraví na soud, nastuduje si co nejvíce a počítá s tím, že jednoduché to před soudem mít nebude. A samozřejmě pokud skutečnost, že vyúčtování nepovažuje z řádná vykomunikuje se SVJ a že nárokuje pokuty, nic tím nepokazí. Ale stačí i když to SVJ sdělí jen v rámci odpovědi na upomínání ze strany SVJ, či v rámci odpovědi na předžalobní výzvu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.