Vložil Lemm (bez ověření), 2. Červen 2019 - 11:32

Sdělte vlastníkovi, že pro něj bude výrazně lepší, když platby bude hradit vlastník sám (a mít je tak pod kontrolou), protože když nájemce požádá SVJ o vydání bezdůvodného obohacení, SVJ pak pravděpodobně bude muset všechny peníze nájemci vrátit jako bezdůvodné obohacení (potenciální komplikace pro SVJ).

Dále: Jak uvedeno, nájemce není povinen tyto platby do SVJ hradit (může s nimi kdykoliv přestat) a konkrétně platba do FO je i z hlediska ZoDP výdajem vlastníka a pokud platbu do FO hradí nájemce (a je úplně jedno, zda majiteli anebo přímo do SVJ, s důsledky viz první odstavec), je to stále účetně příjem vlastníka (a povětšinou to znamená i chybné daňové přiznání).

Nehledě na problém s případným Příspěvkem na bydlení (platba nájemcem do FO, opět lhostejno zda přímo na účet SVJ anebo vlastníkovi) = neuznaný náklad na bydlení z výše popsaných důvodů a ještě pracák pošle nejspíše FÚ na kontrolu vlastníkova DP.

Závěr: … platí, že platba do FO je výdaj vlastníka a musí ji (z hlediska ZDP) uhradit vlastník a nájemce FO platí vlastníkovi v nájmu (tím se zajistí, že je to i součást příjmu vlastníka). Tak je to správně. Tolik legislativa a úřady to dobře vědí, ne tak vlastníci a realitky…

Samozřejmě vy nemůžete z pozice SVJ nařizovat, kdo to má platit, je to na uvážení vlastníka (který si chce zjednodušit práci, protože udělat to z pozice vlastníka vše správně je poměrně komplikované, viz výše).

Ps: u záloh na vodu to je jedno, kdo je platí, to už je na dohodě a smluvní volnosti, jak si to ošetříte a zda SVJ chce a komu, provádět neperiodická vyúčtování a zda se vlastník chce zbavit kontroly, i když odpovídá za dluhy. Muselo by se to nějak šikovně ošetřit pro SVJ i vlastníka, aby to bylo neprůstřelné.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.