Černý odběr elektřiny ze společných prostor domu

Vložil Recek, 27. Květen 2019 - 22:33 ::

Dobrý den, k nebytovému prostoru v domě (místnost se nachází v nadzemním patře, má okno a ústřední topení) jsme dostali informaci, že je či byl užíván k přespávání. V nebytu se nachází válenda, televize a navíc také „neznámým pachatelem“ zřízená dodatečná elektroinstalace (zásuvky 230 V + panel s jističi nad vstupními dveřmi) a zásuvka telefonu/internetu. Napojení je pravděpodobně načerno z rozvodů osvětlení na chodbě. Nebyt je v soukromém vlastnictví (nikoli společný prostor). Jsme SVJ. Standardně máme do těchto nebytů ze společných rozvodů připojen pouze světelný obvod (1 zářivka). Jaké má výbor SVJ možnosti a jak můžeme postupovat? Jak moc zpětně můžeme nárokovat dlužnou částku za černý odběr elektřiny a třeba i „nehrazení poplatků za odvoz odpadků“, odstranění černé přípojky? Majitel nám zatím tvrdí, že on žádné úpravy neprováděl a že to takto koupil v dražbě. Dále tvrdí, že místost ani neužíval, jelikož to měl pouze jako spekulativní nákup. Nebyt vlastní cca od r. 2015. Děkuji za tipy.

Doplnění: V nebytu není přípojka vody ani odpady. Co na to třeba hygiena? Odběr elektřiny v nebytu není měřen elektroměrem, jelikož je tam oficiálně pouze světelný obvod (zářivka = malý odběr) ze společných rozvodů na chodbě. Bohužel, tak to u nás je. Úhrada nákladů za spotřebovanou el. je tak určena paušálně měsíčně 10 Kč. Bere se to tak, že jde o nebytový prostor, určený převážně ke skladování a kde není předpoklad žádného permanentního svícení. Protože světelný obvod by vše asi neutáhnul, domníváme se, že vlastník si dodatečně nechal udělat „navýšení“, kdy černá přípojka je pravděpodobně napojena do krabice společných rozvodů osvětlení na chodbě. Na chodbě jsme si všimli podezřelé lišty u stropu, která vede od krabice společných rozvodů a končí nade dveřmi nebytu.

Na nebyt jsme přišli tak, že současný majitel jej inzeruje k prodeji a byli jsme na věc upozorněni.

R.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.