Vložil JaVa, 25. Květen 2019 - 11:05

Zdravím pane Pavel a děkuji za Vaši trpělivost při osvětě, k tomuto, stále aktuálnímu tématu.

Musím Vám sdělit,že v jednom SVJ, o kterém se na tomto portálu již několik let zmiňuji, se vůbec nic nezměnilo a stále od března 2016,platí to ,co jsem popsal v roce 2017.

Otázka Pro Bořivoje

Vložil JaVa, 27. Srpen 2016 – 14:36

A co když SBD, (současný externí správce a předseda SVJ v jednom),vede tomuto SVJ i po jeho zapsání do RS jeho účetnictví jako svoje středisko(porušení § 4/563/1991) a nikoliv samostatně a všechny platby se i nadále platí i hradí z účtu SBD(porušení § 1414/89/2012)­,přestože SVJ má zřízen svůj bankovní účet.Jaké by jste doporučoval další kroky k tomu,aby SBD konalo v intencích zákona,když tvrdíte,že soudní cestou se ničeho nedosáhne?

konec citace

Za ty tři roky, se z 34 vlastníků jednotek,k tomu jedinému ,který hradí své povinné platby na bankovní účet SVJ, ještě nikdo nepřidal. SBD si tak stále dělá ,co chce.Účtuje"stře­diskově„.Na výpisech, je stále stejné číslo střediska,jako před zápisem právnické osoby SVJ do RS. Na smlouvách s dodavateli energií a služeb je sice hlavička SVJ,ale účet, z kterého SVJ vše hradí a na který se vracejí přeplatky, patří právnické osobě SBD. Ve vyúčtování "samostatné účetní jednotky“ právnické osoby SVJ,se každoročně uvádí zůstatek úvěru ,který SVJ nikdy nemělo,poněvadž byl uzavřen mezi původním vlastníkem budovy SBD ,ještě před zápisem SVJ do RS. Dokonce jsou v účetních závěrkách, uložených ve sbírce listin na RS, uvedeny finanční částky dotací na úvěr,které toto SVJ každoročně čerpá,přestože smlouva o úvěru je uzavřena mezi SBD a ČSOB.Atd......

Vím,že jedinou cestou z tohoto marastu, je odvolat stávajícího předsedu SVJ=SBD, zvolit si tříčlenný výbor SVJ,následně změnit účetní firmu = SBD i externího správce=SBD, ale k tomu je zapotřebí podpora většiny vlastníků jednotek v domě, což momentálně nehrozí.

Zatím jsem ještě nečetl rozsudek,který by za vedení " tz. střediskového účetnictví" někoho odsoudil.Proto jsem velmi rád,že se zde opět diskutuje o účetním nešvaru,kdy právnická osoba SVJ nevede samostatné účetnictví,který se týká téměř všech SVJ,kterým vede účetnictví nějaký moloch s názvem SBD.

Ovšem judikátem ověřenou cestu,jakou by se měl dát jedinec,kterému se takováto situace zajídá, zde ještě nikdo neuvedl!

Přeji Vám hezký den.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.