Vložil Pavel, 24. Květen 2019 - 21:39

Člene SVJ,

nikde jsem nepsal, že se má předseda výboru dívat do účetnictví externího správce.

Předseda výboru má ale hned dva tituly, jak se dostat k účetnictví SVJ, které vede externí správce, nepochybně odděleně od vlastního účetnictví. Jednak je člen SVJ a má právo nahlížet do účetnictví jako každý jiný člen SVJ. Ještě významnější je jeho postavení jako objednatele účetnictví, za které jako předseda výboru platí.

Po pravdě si nedovedu představit, že by předsedu výboru dodavatel nepustil do účetnictví SVJ. A když není předseda výboru účetní odborník, tak si pozve profesionální účetní, na tom nevidím nic divného.

Pokud si dřívější družstevníci nechtějí změnit číslo účtu, kam dlouhodobě posílali nájem, tak je to jen jejich problém. V tom případě nechápu, že nezůstali v družstvu a pouštěli se do SVJ, o kterém asi netuší, co je to za subjekt.

Předseda výboru by měl jako platící odběratel vyzvat externího správce, ať jemu resp. kontrolující účetní, předloží doklady znějící na SVJ a účetní sestavy znějící na SVJ.

Pokud by s tím byl problém, tak by bylo vhodné hledat jiného externího správce.

A na začátek by si měl předseda výboru nastudovat § 159 NOZ. Předseda výboru sice nemusí rozumět jednotlivým účetním případům, ale pokud je upozorněn, že je asi něco špatně, tak musí konat. A špatně je minimálně skutečnost, že členové nesmyslně posílají peníze cizímu subjektu a nikoliv SVJ. Jinak by měl okamžitě složit funkci.

Judikatura na odpovědnost volených orgánů, i trestní judikatura, již existuje.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.