Vložil Justitianus, 8. Červenec 2019 - 6:51

Pan Zdenek22 napsal: „V každém případě by ale správce měl postupovat podle vašich stanov …“
To ovšem není pravda!

Je třeba rozlišovat: zákonným správcem domu je SVJ, a to samozřejmě musí postupovat podle stanov SVJ.

Jenže tazatel i pan Zdenek22 pod pojmem „správce“ myslí smluvního správce, se kterým SVJ sjednalo smlouvu o výkonu některých činností správy domu. Smluvnímu správci je ovšem úplně jedno co je obsaženo ve stanovách SVJ. Smluvní správce samozřejmě NENÍ automaticky povinen řídit se stanovami jiné osoby. Smluvní správce se řídí sjednanou dvoustrannou smlouvou a přijímá průběžně pokyny od statutárů SVJ.

Doporučuji trvat na tom, aby členové výboru v domě tazatele rozklíčovali jaké konkrétní činnosti si správce naúčtoval navíc. A zda skutečně tyto náklady byly vynaloženy a zda byly nezbytné. Je totiž nebezpečné ponechat smluvnímu správci volnou ruku. V příštím roce by tyto částky „navíc“ mohly vzrůst na dvojnásobek, trojnásobek …

K pojmu „vlastní správní činnost“
Je třeba rozlišit tři druhy nákladů:
  1. náklady na vlastní správu právnické osoby SVJ (náklady na zápisy do rejstříku SVJ, notářské poplatky, náklady na vedení účetnictví SVJ, na vedení bankovních účtů, a část odměny statutárů týkající se vlastní správy SVJ – právnické osoby)
  2. náklady na správu domu a pozemku (sem patří náklady na opravy, údržbu, technické zhodnocení domu, náklady na povinné revize společných technických zařízení, část odměny statutárů týkající se správy domu, a také náklady na pojištění domu)
  3. náklady na poskytování služeb spojených s užíváním bytů.
Upozorňuji, že rozdělení uvedené v nařízení vlády č. 366/2013 Sb. je vadné a zmatečné. Ouředníci nepochopili obsah § 1180 ObčZ a zůstal jim utajen význam pojmu „náklady vlastní správní činnosti“ (k tomu viz pojem „náklady na vlastní správu“ v § 338, § 358, § 403 ObčZ). Jde totiž o náklady na správu právnické osoby samotné. Tedy patří sem pouze ty náklady, které by SVJ mělo jako právnická osoba, i kdyby neexistoval žádný dům s jednotkami. Vše ostatní je buď správa domu, nebo služby.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.