Vložil N. Klainová (bez ověření), 17. Květen 2019 - 9:07

Tvorba fondů v SVJ je povolena, ne přikázána. Ti, kdo je potřebují, mají možnost je tvořit, ti, kdo je nepotřebují, by je mohli alespoň tolerovat.

Chci-li však někoho zkoušet, musím tomu rozumět. A těch, kdo tomu rozumí, moc není viz přehlídka přeborníků z řad externích správců, účetních, soudců, bankovních úředníků, autorů „odborných“ knih a časopisů, lektorů seminářů a teď i potenciálních zkoušejících, kteří nejsou schopni se oprostit od „fondu oprav“.

Napsal jste:

Nenašel jsem logický důvod pro existenci fondů v SVJ.

Příklad existence logického důvodu pro tvorbu fondů:

Teď samozřejmě nejde o tzv. „fond oprav“ – výše kritizovaný pojem, ale o jiné fondy.

Chcete vybudovat parkoviště ve vlastní režii. Nakupujete stavebniny na sklad, protože jsou momentálně ve velké slevě.

Vypadá to, že trochu rozumíte účetnictví, tak si zkuste nákup zaúčtovat. V zahajovací rozvaze máte zůstatky jen na běžném účtu a na účtu DZ na správu.

Po zaúčtování si sestavte rozvahu a zamyslete se nad ní. Opravdu se Vám líbí? Mně se na ní nelíbí, že zůstatek záloh na správu neodpovídá použitelným zdrojům, které má SVJ k dispozici.

Závěr: Fondy je vhodné tvořit pro účtování o nákupu dlouhodobého majetku a zásob na sklad. Na pořízení tohoto majetku by se měly vybírat příspěvky na správu samostatně.

Možnost převádět do fondů zálohy na správu kdysi nekompromisně kritizovala KDP. O tom, že by tam změnili názor, nevím, vědět by to mohl pan Pavel.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.