Vložil 25 (bez ověření), 9. Květen 2019 - 12:12

Náhled na problematiku:

  • Plyn, hlavní uzávěr plynu musí být na veřejně přístupném místě, v chodníku, na fasádě, v antoníčkovi na hranici pozemku. V domě mohou být uzávěry stoupaček, případně uzávěr přívodu do kotelny.
  • Voda, uzávěr přípojky na hlavním řadu je na veřejně přístupném místě. V domě bude uzávěr před vodoměrem a uzávěry stoupaček, uzávěr přívodu do kotelny apod.
  • Elektřina, na veřejném místě bývá skříň kabelové smyčky s pojistkami přípojky. Obdobně může být řešen přívod z venkovního vedení. V domě je vyústění přípojky, hlavní vypínač pro objekt, ochranné přístroje a jističe před elektroměry.
  • Horkovod z teplárny, na veřejném místě bývá šachta s uzávěrem přípojky, na vstupu do kotelny uzávěry obou trubek horkovodní přípojky.

Ne vše z toho s ohledem na kvalifikaci mohou obsluhovat sami obyvatelé domu. Když půjde o život, vše obslouží hasiči. Mají k tomu nástroje, orientační značky v terénu, plánky a mapy a jsou k tomu vycvičeni.

Všechny ostatní uzávěry a vypínače, pokud se nacházejí „pod zámkem“, by mělo jít obsloužit po otevření oprávněnou osobou. Tou nechť je kdokoliv s důvěrou obyvatel, s telefonem a s klíči v zalepené obálce.

Mít v prostoru, který výhradně užívám, nějaké domovní zařízení, je stejný závazek jako mít v posledním patře odvzdušňovací ventilky. Můžete na ně nadávat, ale odvzdušňovat musíte. Stejně tak i k ventilům občas někoho pustit musíte.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.