Sklepní kóje - koupě, přenechání...

Vložil Klára (bez ověření), 29. Duben 2019 - 13:38 ::

Dobrý den, bydlíme v domě s 12ti byt. jednotkami a 12ti sklepními kójemi. V době, kdy jsme byt kupovali, tak prodejce a předchozí vlastník (UNISTAV) řekl, že k tomuto bytu není sklepní kóje a že není možné, i kdybychom sebevíc chtěli, ani žádnou kóji odkoupit od jiného majitele, protože jsou kóje součástí bytových jednotek. I přesto jsme zkusili oslovit ostatní majitele byt. jedn. v našem domě, zda by někdo z nich neměl zájem sklepní kóji odprodat. Paní, která byt koupila se dvěma sklepními kójemi, protože ji předchozí vlastník nabídl byt se sklepní kójí o větší výměře, než byl pak schopný splnit, se pak s námi spojila s tím, že jednu z kójí nám může přenechat/odprodat. Nejsme si teď ale jistí, jak z hlediska budoucího majetkoprávního vypořádání zahájit a zvládnout celý proces. Momentálně navrhujeme změnu „prohlášení vlastníků byt. jednotek“ (jedná se o velmi malou změnu). Nejsme si jisti dalším krokem. Musí být změna:

  • představena na schůzi SVJ a ta odhlasována a na základě hlasování podepsána?
  • nebo stačí nechat změnu (dohodu o změně) prohlášení vlastníka podepsat jednotlivé vlastníky bytových jednotek za/bez přítomnosti notáře?

Po vyřešení výše uvedeného je potřeba dohodu o změně zanést na Katastrální úřad. Vzhledem k tomu, že „sklepní kóje“ je a není součástí byt. jednotky (jedná se o něco jako právo výhradního užívání), tak nevíme ani jakou uzavřít smlouvu mezi stávající a budoucím majitelem sklepní kóje (pravděpodobně není třeba tuto smlouvu vkládat na Katastrální úřad). Kupní smlouvu, dohodu o přenechání sklepní kóje,…? Nemáte někdo zkušenost? Budu moc vděčná za jakoukoliv radu v této věci. Děkuji a přeji krásný den.

S pozdravem

klára

Dle našeho názoru by změna vlastníka sklepní kóje neměla nikterak způsobit změnu způsobu užívání žádné části domu, navíc se sklepní kóje nezapočítává do podlahové plochy, není místností (takto to stojí ve stávajícím Prohlášení vlastníka budovy), takže by neměla ovlivnit ani pravidla pro rozúčtování nákladů nebo výpočet záloh.

V případě bytu č.1 je navíc na byt vedeno zástavní právo ČS u které máme sjednaný hypotéční úvěr. O podmínkách Souhlasu ČS s případnou změnou/nabytím sklepní kóje a jejím zapsání k bytové jednotce č. 1 už s bankou komunikujeme.

Obracíme se na Vás tedy s prosbou, zda byste nám pomohli zjistit, jak přesně v celém procesu postupovat, je-li nějaká norma/forma, jak by potřebné dokumenty mohly/měly vypadat, co by určitě měly obsahovat, popř. zda je více dokumentů, které musí být připraveny, jaká je jejich časová návaznost (pořadí), jaké orgány/instituce mají být do procesu zapojeny (SVJ, notář, Katastrální Úřad), a cokoliv dalšího, co by nám pomohlo správně v procesu pokračovat? Vzhledem k tomu, že Prohlášení vlastníka máme jen v ne úplně kvalitní pdf verzi, tak jej určitě můžeme přepsat jako Wordový dokument, když bude potřeba. Pokud už se budou dělat změny, tak by možná stálo zato celý dokument projít a zvážit, zda krom „sklepní kóje“ není potřeba změnit i něco dalšího.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.