nový způsob v rozúčtování tepla?

Vložil vladan na půjčeném účtu (bez ověření), 28. Duben 2019 - 17:31 ::

Měření a rozúčtování tepla je a stále a bude velkým problémem pro spoustu lidí.Mám dotaz: kdesi jsem zahlédl, ale bohužel nevěnoval tomu moc pozornosti, že od r. 2020 Evropská komise zavede novou směrnici, s ohledem snad na energetickou krizi a úsporu, a bude povinné nové sledování a účtování tepelné energie pro konečné spotřebitele. Snad by to mělo být 2× do roka a od r. 2021 snad dokonce každý měsíc.Ví o tom někdo na tomto portále něco bližšího. Jak znám naše legislativce, tak my se o tom klidně můžeme dozvědět 3 dny před nabytím účinnosti směrnice tak, jak tomu bylo s instalací měřidel tepla.V ČR ticho po pěšině a r. 2020 máme za dveřmi a při délce našeho procesu s přijetím zákonů a vyhlášek …

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Pavel, 28. Duben 2019 - 20:09

    Vladane,

    psalo se o tom např. zde:

    http://www.portalsvj.cz/…ke-ucinnosti

    Hezký den!

    Pavel

    Vložil Misme, 28. Duben 2019 - 18:06

    Jde o Směrnici Evropského parlamentu a Rady 2018/2002, zmínila jsem to zde. Nevím ale, zda je to totéž, co hledáte, nejde o nový způsob v rozúčtování, ale o stanovení povinnosti informativních vyúčtování.

    Vložil P_V (bez ověření), 28. Duben 2019 - 21:13

    směrnice

    Hehe.

    Článek 11a

    Náklady na přístup k informacím o měření, vyúčtování a spotřebě vytápění, chlazení a teplé užitkové vody

    1. Členské státy zajistí, aby koneční uživatelé obdrželi veškerá vyúčtování a informace o vyúčtování spotřeby energie bezplatně a aby měli vhodný a bezplatný přístup k údajům o své spotřebě.

    2. Bez ohledu na odstavec 1 tohoto článku platí, že rozdělování nákladů na poskytování informací o vyúčtování individuální spotřeby vytápění, chlazení a teplé užitkové vody v budovách s více bytovými jednotkami a ve víceúčelových budovách ve smyslu článku 9b se provádí na neziskovém základě. Náklady vyplývající ze zadání tohoto úkolu třetí straně, například poskytovateli služeb nebo místnímu dodavateli energie, zahrnující měření skutečné individuální spotřeby v těchto budovách, její rozdělování a započítávání, lze v přiměřeném rozsahu přenést na konečné uživatele.

    Toť úkol pro královnu Koloběžku I. Informace musíš dostat zadarmo, ale musíš ty náklady zaplatit, a to komerční firmě, která to musí dělat neziskově.

    Jinak, je tu právník? Zajímal by mě přesný výklad tohoto:

    PŘÍLOHA VIIa
    Od 1. ledna 2022 jsou konečným uživatelům ... poskytovány informace ... alespoň jednou za měsíc. Mohou být zpřístupněny také prostřednictvím internetu...

    Co znamení to "také"? Že když to bude na internetu, nemusí to být na papíře? Nebo jen, že je milostivě dovoleno kromě tištěného papíru to dát také na internet?

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".