Vložil MartinII, 23. Duben 2019 - 13:00

Velikost podílu a „síla“ hlasu je dána plochou bytu. Plocha bytu a celková plocha všech bytů se někdy násobí x 10 aby to nebylo tak, že hlas je 68,6 m2 z 999,9 ale 686 z 9999. Někdy jsou vlastníky bytu třeba babička a vnučka takže jejich „plocha“ je 34,25 a podíl 3425. Není to ani číslo „z katastru“, pokud tím myslíte údaj na cuzk.cz, protože tam jsou práve ty zlomky, i když by tam dle mne měli mít všichni stejného dělitele.

Viz § 1161 Neurčí-li se podíly na společných částech se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění bytu nebo jako stejné, platí, že jsou stanoveny poměrem velikosti podlahové plochy bytu k celkové podlahové ploše všech bytů v domě.

Můžete zde zadat „stanovy po 1.1.2014“, „stanovy dle NOZ“ a pod. a hledat. Je tu také odkaz na stanovy del adv. Cellara.

www.bulletin-advokacie.cz/…d-1.-1.-2014

Můžete také hledat na internetu.

Ve stanovách by nemělo být měněno to, co je z NOZ kogentní. Měněno může být to, co je dispozitivní. Můžete také hledata zde v diskusi nebo na internetu. Je tu také odkaz, co vedoucí kolektivu autorů, guru NOZ dr. Eliáš sděluje na théma „kogentní a dispozitivní“

www.bulletin-advokacie.cz/…kem-zakoniku

Přečtěte si NOZ od § 1158. K tomu je třeba si nastudovat některé §§ týkající se spolku. Viz § 1221 „Nevyplývá-li z ustanovení o společenství vlastníků něco jiného, použijí se přiměřeně ustanovení o spolku. Nepoužijí se však ustanovení o shromáždění delegátů (§ 256), dílčích členských schůzích (§ 255) ani o náhradní členské schůzi (§ 257)“.

Pozn.: Členská schůze spolku je totéž jako shromáždění vlastníků.

I když se to netýká vašeho dotazu ani stanov, tak pozor na „přehlasovaný vlastník“ dle paragrafu bytového spoluvlastnictví (§ 1209) a přehlasovaný vlastník dle paragrafu spolku (zpaměti nevím, o který paragraf jde).

Předpokládám že na stanovy se vztahuje také § 1 a § 2 NOZ.

Do stanov si dejte, zda členem výboru může být nečlen společenství nebo jen člen a zda může být členem výboru manželská dvojice nebo jiní spoluvlastníci (bratr a a sestra atd.). Také lze do stanov určit, že statutárním orgánem je výbor nebo předseda společenství (dříve pověřený vlastník).

Do stanov si dejte, do kdy má být vyhotoven zápis a zda zápis dostane každý nebo bude na nástěnce, nebo musíte jít s poníženou žádostí na výbor.

Viz

§ 254

Dále § 245 a § 246.

Do stanov si zadejte, jak se člen seznámí s podklady k projednávaným důležitým bodům

Máte nastudované Prohlášení vlastníka ? Tam přeci podíly máte, viz § 1166.

Také si můžete dát do stanov, jak je to s vracením (vyúčtováním) příspěvků správy domu a pozemku (nesprávně fond oprav).

Viz

www.portalsvj.cz/…spevek-v-noz

Ve stanovách používejte termíny z NOZ, nikoli tedy „fond oprav“, i když údajně „každý ví, co fond oprav znamená“.

www.portalsvj.cz/…u-fond-oprav

www.portalsvj.cz/…o-fond-oprav

Viz

www.portalsvj.cz/…u-fond-oprav

www.portalsvj.cz/…o-fond-oprav

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Tomu, kdo chce rozhýbat společenství byste měli dát sloužit mši. Nefunkční jste 5 let a za tu dobu jste si nenastudovali ani tu část NOZ od § 1158, natož zákon či vyhlášku 366/2013 a 67/2013. Možná jsou už novely, ale to si již zjistěte.

Nejlepší na hledání zákonů je prý www.zakonyprolidi.cz.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.