Podivné nové stanovy SVJ - návrh

Vložil vladimir1, 19. Duben 2019 - 20:46 ::

Dobrý den, Výbor SVJ v našem bytovém domě je asi 5 let nefunkční. Opakovaně byla snaha svolat Shromáždění, které vždy dopadlo fiaskem – nebylo usnášeníschopné (méně než 50 % hlasů). Teď se pokouší majitel 10-ti bytových jednotek (z 55) svolat Shromáždění a s pozvánkou nám rozeslal návrh nových stanov SVJ. Nelíbí se nám tam víc věcí, a tak bychom chtěli někoho poprosit, jestli by nám mohl říct názor, jestli je to běžné…

čl. 9 Shromáždění

  1. Nejvyšším orgánem společenství je shromáždění. Shromáždění tvoří všichni vlastníci jednotek. Každý z nich má počet hlasů odpovídající velikosti jeho podílu na společných částech.

Naše otázka: je tenhle způsob počítání hlasů běžný ? My měli zato, že náš byt (bytová plocha) by měla být určující – ne podíl na společných částech (a jak ho zjistit ? je to to " číslo na katastru" , ale tam má někdo, příklad, 855 / 42 686 a jiný třeba 1362 / 255 838).

dále třeba:

  1. Do působnosti shromáždění patři zejména dále uvedené záležitosti a k přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas:
  1. alespoň 8/10 většiny členů společenství, pokud se jedná o změnu v určení společné části nebo relativně společné části sloužící k výlučnému užívání vlastníka jednotky (poznámka k tomuto: před 10 lety si developer vymezil štít bytového domu k vlastnímu užívání, za účelem vyvěšování reklamní plachty, o rozměru snad 6×8 m, a tenhle odstavec mu má zaručit, že ho nikdy nikdo odtud nedostane ? 8/10 sehnat je problém).

Ale o moc ví nás trápí další bod

  1. alespoň 1/2 většiny členů společenství, pokud se jedná o:

*změnu účelu užívání bytového domu (je tam název našeho byt.domu) *změnu podlahové plochy jednotky *úplné nebo částečné sloučení nebo rozdělení jednotek *uzavření úvěrové smlouvy *nabytí, zcizení nebo zatížení nemovitých věcí

Tenhle bod d – není to pokus připravit nás o naše byty ? Co je to, prosím, „polovina většiny členů společenství“ ? Většina by mohlo být třeba 50,5 % a polovina pak, řekněme 26 % ? Tenhle vlastník, co mu patří 10 bytů z 55-ti, možná už teď může mít kolem 20 % ? Pak by mu stačilo dokoupit 2–3 další byty a může ovládat celý bytový dům ? (rozesílal nabídky na odkup bytů prostřednictvím realitky – jeho syna).

Omlouvám se za rozsáhlý příspěvek a děkuji za Vaše reakce. Vladimír

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.