prosím o radu

Vložil Petr (bez ověření), 26. Březen 2019 - 22:16 ::

Je spravedlivé že u svj při vyúčtování zálohově hrazených služeb se platí na byt? máme malý byt 2+kk,ale v domě jsou i byty 3+1,5+1.Mám dojem ,že se zvýhodnují velké byty na úkor druhých. Jaká je případně obrana?

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Roman. (bez ověření), 27. Březen 2019 - 10:11

    Jak které služby. Např. pro rozúčtování tepla a spotřeby teplé vody platí zákon o službách a vyhláška, které upravují rozúčtování závazně a nelze ho změnit ani rozhodnutím shromáždění vlastníků.

    Rozúčtování ostatních služeb by měly upravovat stanovy, zkontrolujte, zda rozúčtování odpovídá pravidlům ve stanovách.

    Vložil JarekSVJ, 27. Březen 2019 - 10:04

    Petře, veškeré služby co platíš se musí ve finále rozúčtovávat . Jak se rozúčtovávají ve vašem SVJ nevím… to máš ve stanovách . Zálohy by měly pokrývat tvé náklady . Jak dopadne vyúčtování ve finále je o množství zálohy a nákladech za spotřebu. Byt 3+1 bude mít rozhodně větší náklady za teplo než 1+1… atd. V našem SVJ se platí stejná položka v zálohách to znamená jak píšeš na byt za : náklady na STA a za položku správa a samozřejmě je vše ve stanovách i to co patří do položky správa.

    Vložil . (bez ověření), 27. Březen 2019 - 7:55

    Náklady na služby se platí podle schválených kritérií. Může se rozpočítávat podle počtu osob, podle podlahové plochy bytu, možná i na byt, pokud jste si to schválili. Kritéria pro rozpočítávání se musí schválit, není možné, aby vám to někdo určil. Ve společenství nehledejte spravedlnost. Jaká je obrana? Schválit jiná, vhodnější kritéria rozpočítávání nákladů. Výhodnější by asi bylo podle podlahové plochy. Podle počtu osob to taky dost dobře nejde, počet osob nejde vysledovat, zejména u větších společenství. Tam skutečný počet osob nezjistíte.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".