Vložil 25Malý (bez ověření), 26. Březen 2019 - 22:49

Podle toho, jak uvedl tazatel (budeme mít v domě schůzi SVJ a chceme současného předsedu společenství odvolat a zvolit výbor), je nutno postupovat obezřetně:

1. Schůze shromáždění musí mít na pořadu (programu) minimálně body, jimiž odvoláte předsedu a zvolíte výbor:

  • odvolání předsedy společenství,
  • změna stanov v bodě statutární orgán SVJ (zrušení předsedy společenství a určení xčlenného výboru),
  • volba výboru.

Pokud už máte pozvánku a tyto body tam nejsou, nemůžete odvolávat ani volit nový statutární orgán (ledaže byste se sešli všichni vlastníci a jednomyslně se zařazením bodů souhlasili). Pokud při volbě výboru zároveň neurčíte datum účinnosti, nový výbor nastupuje ihned po svém zvolení.

2. Výbor na svém zasedání volí ze svých členů předsedu výboru a místopředsedu výboru. Ze schůze výboru je nutno vyhotovit zápis.

3. Svolavatel schůze ji dokončí a je povinen z ní vyhotovit zápis. Při pasivitě svolavatele není vyloučeno, aby zápis ze shromáždění napsal nový výbor. Musí včas zachytit potřebné a doporučené přílohy – pozvánku, prezenční listinu, seznam vlastníků v den schůze (z katastru), hlasovací listinu atd. Oba dva zápisy, ze schůze shromáždění i ze schůze výboru, bude statutární orgán potřebovat k doložení žádosti o zápis nového statutárního orgánu do rejstříku společenství.

4. Po schůzi, nebo v určené datum účinnosti se nový výbor ujímá pravomocí. Prvními jeho starostmi je zápis do rejstříku společenství a převzetí agendy, poté změna přístupu k účtu (přitom se banka možná bude striktně řídit platným zápisem v rejstříku společenství), informace pro členy SVJ, pro obchodní partnery aj.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.