Vložil Zvídavý (bez ověření), 24. Březen 2019 - 19:11

Nejdříve si přečtěte stanovy družstva.

Odpovědi:

  1. Měly by řešit stanovy družstva.
  2. Přispívat budete samozřejmě nadále formou dlouhodobých záloh na správu (tzv. fond oprav).
  3. V podstatě se budete podílet na uvedených výdajích stejně jako ostatní vlastníci (tj. družstvo zatím jako druhý vlastník) podle podílu na spolených částech domu zapsaného v katastru nemovitostí.
  4. Založit SVJ bude třeba po druhém převodu tj. budou už tři různí vlastníci (družstvo, vy a jeden další vlastník, jemuž družstvo převede byt do vlastnictví jako druhému po vás). Podle navrhované novely NOZ by od příštího roku měla platit povinnost založit SVJ až po třetím převodu tj. až budou už čtyři různí vlastníci.
  5. Než bude založeno a vznikne SVJ (tj. v případě, že převedete byt do vlastnictví jen vy) budete v komfortní situaci. Všechny záležitosti, které spadají do působnosti shromáždění vlastníků (viz § 1208 NOZ) budou vyžadovat váš souhlas, protože podle § 1202/2 NOZ platí „při rozhodování se nepřihlíží k hlasům správce převyšujícím součet hlasů všech ostatních vlastníků jednotek“ (správcem bude družstvo, tj. většinový vlastník a vy budete druhý vlastník, který nemůže být většinovým vlastníkem (družstvem) přehlasován na srhomáždění vlastníků, i kdyby na členské schůzi družstva hlasovali všichni ostatní obyvatelé domu (družstevníci) proti vám).
  6. Když někdo odmítne platit, stane se dlužníkem. Pod uvedeným odkazem najdete článek „Dlužník, SVJ a jaká existuje obrana“, v němž se dozvíte podrobnosti.

    https://muj-pravnik.cz/…tuje-obrana/

  7. Ne.
  8. Mělo by být řešeno ve stanovách družstva, jinak o tom může rozhodnout nejvyšší orgán družstva tj. členská schůze družstva. Pokud družstvo souhlasí s převodem, zřejmě to stanovy umožňují, nebo o tom už dříve rozhodla členská schůze družstva a v takovém případě se představenstvo/před­seda družstva řídí rozhodnutím nejvyššího orgánu členské schůze družstva a nepřipadá v úvahu jejich odpovědnost podle § 159 NOZ zmíněná Pavlem.

Srovnání družstevního bydlení s vlastnickým si vyhledejte přes internetový prohlížeč.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.