Vložil Pavel, 24. Březen 2019 - 9:55

VN,

každý píšeme o něčem jiném.

Vy popisujete situaci, kdy je družstvo zakládáno s cílem převodu bytů do vlastnictví členů družstva.

Tazatel ale popsal situaci tak, že se jedná o stávající družstvo s 12 členy a zájem o převod bytu do vlastnictví členů družstva má jeden maximálně 2.

Proto jsem napsal: „Pokud družstvo souhlasí, tak má jistě i odpovědi na ostatní otázky. Jinak představenstvo/před­seda družstva postupuje v rozporu s § 159 NOZ. Souhlasí a neví co to způsobí?

Podle § 159 NOZ musí člen orgánu jednat s nezbytnou loajalitou a potřebnými znalostmi. Ta loajalita je myšlena k družstvu, nikoliv k jednotlivci, který chce převod bytu do svého vlastnictví. Předpokládám i potřebné znalosti. Takže lze předpokládat, že představenstvo/před­seda družstva zná odpovědi na položené otázky, jinak by nemohl souhlasit.

V konkrétní situaci ale asi znalosti nejsou velké. Rozdělením jednoho domu na jednotky se všem zvýší daň z nemovitých věcí, budou problémy v účetnictví a daních, budou větší problémy v získání souhlasu s opravami nebo dokonce se zateplením, budou větší problémy jak pro družstvo tak pro sousedy s vymáháním pohledávek, s nemožností ovlivnit, komu se byt ve vlastnictví bude pronajímat např. jako ubytovna etc.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.