Vložil 25Malý (bez ověření), 22. Březen 2019 - 7:47

Předem deklaruji, že v žádných svých materiálech nepoužívám FO ani příspěvky. Ale není snad nutné tak hystericky reagovat na každý výskyt FO v diskusi. Víme o co jde a chceme přece pomoci diskutujícím k nalezení východiska, nebo ne?

Vzniká SVJ o vícero jednotkách (bytových a nebytových), přitom všechny jednotky mají všeho všudy 3 vlastníky, z nichž jeden má okolo 60 % podílu na nemovitosti.

K rozhodování (zjednodušeně):

  • Na schůzi (zasedání) shromáždění se rozhoduje hlasováním. Schůze bude usnášeníschopná, když budou přítomni vlastníci držící více jak polovinu všech hlasů, musí se tedy dostavit ten 60% vlastník.
  • Usnesení se na schůzi přijme, pokud pro ně bude hlasovat více jak polovina přítomných hlasů. Z toho vyplývá, že musí zvednout ruku onen vlastník s 60 % hlasů, aby bylo přijato.
  • Majoritní vlastník by mohl být eliminován jedině cestou stanov, které by předepsaly vyšší kvórum pro přijetí usnesení než je v zákoně. Musel by ale pro takové stanovy sám hlasovat.

Suma sumárum, vlastník s 60 % hlasů skutečně ovládá SVJ a vše rozhodne. To neznamená, že by nemohl rozhodovat správně a ve prospěch domu.

K rozpočtu (stručně):

  • sepsat všechny plánované a odhadované finanční potřeby domu (opravy, údržba, účetnictví, správce, pojištění, odměny, revize a kontroly, rezerva na havárie abůhvícoještě.)
  • sepsat všechny plánované náklady na služby poskytované SVJ pro vlastníky (voda, topení, osvětlení domu, výtah, úklid atd.)
  • podtrhnout, sečíst a podělit mezi vlastníky podle klíče, jež naleznete v prohlášení vlastníka, ve stanovách a v zákonných předpisech.

Vpravo nahoře v tomto okně do políčka Hledat vypsat slovo rozpočet, odentrovat a studovat a studovat…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.