Vložil Zdeněk II (bez ověření), 20. Březen 2019 - 17:26

Marketice, příspěvek je poněkud nejasný, ale pokusím se reagovat. Především vycházím z předpokladu, že uvedené sklepní prostory a místnosti v bytovém domě spravovaném vaším SVJ, jsou společnými prostory a nikoliv prostory nebytovými. Když prostudujete dokument prohlášení vlastníka, tak tam naleznete uvedené místnosti a prostory začleněné ve společných částech budovy, jak je rozdělil její původní vlastník. Jelikož spoluvlastnický podíl na společných částech budovy má každý z vlastníků a spoluvlastníků v domě, pak bez souhlasu všech dotčených vlastníků, což je 100%, nelze nakládat se společnými prostory nebo jednotlivými místnostmi v nich, v rozporu s jejich určením a současně nelze omezovat kohokoli ze spoluvlastníků v jeho právu na jejich užívání. Pokud se SVJ rozhodne některé místnosti začleněné ve společných částech budovy užívat jinak, než je určeno v kolaudačním rozhodnutí nebo kolaudačním souhlasu, pak je k tomu zapotřebí nejprve souhlas místně příslušného stavebního úřadu ke změně charakteru užívání konkrétních vymezených společných částí budovy a zajistit požadavky, které stavební úřad stanoví.

Zcela určitě mezi obvyklé užívání kterékoli části společných prostor v bytovém domě nebude možnost zřízení provozoven, které by svou činností narušovaly užívání bytového domu jeho obyvatelům nad míru obvyklou. Pokud bude SVJ rozhodovat, komu a za jakých podmínek bude místnosti ve společných částech budovy pronajímat, musí mít zcela jasno v řadě otázek, protože tou první je zrovna spravedlivé a transparentní posouzení a výběr možných zájemců o pronájem, přičemž zbylým spoluvlastníkům jednotek v domě náleží kompenzace za postoupení práva užívání uvedených prostor k pronájmu, zpravidla ve výši nájemného v místě a čase obvyklém. Jelikož v místnostech určených k pronájmu není možno užívat nekontrolovaně elektřinu, teplo k vytápění těchto prostor, případně pitnou či teplou vodu, předpokládá se, že SVJ má stanoveny podmínky, při jejichž respektování bude možno místnosti pronajmout na základě příslušné písemné smlouvy, kde budou krom jiného sankce, za případné porušení podmínek pronájmu, včetně jeho okamžitého ukončení, při jejich hrubém porušení.

Jestliže z původního vybavení domu, dochází k odstranění jakéhokoli stroje (mandl, pračka, ždímačka, …) či vybavení (pozinkovaná vana pro namáčení prádla, kameninová vana), je nezbytné po jejich demontáži a odprodeji provést zaúčtování přijatých finančních prostředků ve prospěch všech spoluvlastníků. Nelze toto chápat tak, že s majetkem spoluvlastníků lze nakládat bez jejich vědomí a souhlasu, jak se kdo domnívá, neboť zde může velmi rychle dojít k naplnění skutkové podstaty trestného činu.

Není vše tak jednoduché, jak se na první pohled může jevit. A že se ve statutárních orgánech některých SVJ vyskytují nejrůznější „dobrodruzi“, o tom se nemusíme přesvědčovat. Také v tomto případě se vyplatí: nejméně dvakrát měř a jednou řež!

Zdeněk II

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.