Bezradná situace.

Vložil Milan. (bez ověření), 12. Březen 2019 - 13:28 ::

Dobrý den.

Jak máme postupovat když nemůžeme na schůzi SVJ dostat majitele bytové jednotky kde žijí problémoví nájemníci?Majitel bytu na schůzi přijít odmítá,a cokoliv řešit také.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Pavel II (bez ověření), 13. Březen 2019 - 12:43

    Je to jeho právo, nikoliv povinost. Předmětné problémy lze řešit i mimo zasedání. Řeší se hned a nečeká se rok na shromáždění. Jinak Vám vlastník řekne, že když jste to rok trpěli tak není tak zle. Řeší to zpravidla ten, který je tím nejvíce postižen. Nelze očekávat, že členové výboru budou aktivní pokud je to nepálí. Statutár má dům spravovat a není jeho poviností řešit chování a jednání lidí s vyjímkou poškozování společného majetku. To je právo každého vlastníka.

    Vložil Nortonik, 13. Březen 2019 - 9:14

    Máte schválený domovní řád, který je součástí stanov? Máte v něm ukotveny povinnosti obyvatel domu? Pokud ano, vymáhejte pořádek na jeho základě, neboť pak jsou tyto povinnosti součástí uzavřené „smlouvy“ a jsou porušovány její pravidla. Pokud ne, je třeba si toto upravit a třeba i něco přidat, např. bod do stanov s názvem: Pokuty.

    Vložil abc (bez ověření), 13. Březen 2019 - 9:36

    Mistře a jak ten domovní řád chcete vymáhat a po kom? Nájemníka nemusí zajímat žádné stanovy svj a taky pro něj žádné stanovy svj neplatí. Copak svj má s nájemníky uzavřenou nějakou smlouvu?

    Vložil Nortonik, 15. Březen 2019 - 8:25

    Není pravda, co říkáte, domovní řád totiž platí pro VŠECHNY obyvatele domu, ne jen pro vlastníky. A co si v DŘ (v souladu se zákony) stanovíte, to musí obyvatelé dodržovat. Vymáhat to můžete různě, my např. prvně mluvíme s obyvatelem domu, který se dopouští jednání, které není v souladu s DŘ. Pokud to nepomůže, a je to nájemník, upozorňujeme majitele bytu. No a nakonec lze přistoupit k dalším opatřením, které máme sepsány ve stanovách a na které se DŘ odvolává. Většinou stačí první dva kroky a vše se urovná. Pokud nevěříte, dejte vědět já Vám zašlu naše stanovy. ;)

    Vložil Werewolf, 18. Březen 2019 - 9:18

    Kde je určeno, že domovní řád platí pro všechny? Jaké „další opatření“ máte v těch Vašich zázračných stanovách?

    Dotaz: když si do stanov zanesete, že vietnamec z krámku přes ulici bude pro Váš vchod držet poloviční ceny, myslíte, že ho to musí zajímat?

    Vložil Nortonik, 19. Březen 2019 - 8:35

    Když už to musíte vědět, tak to máme zakotvené v našich stanovách. DŘ je jejich součástí. Stanovy jsou smlouvou mezi právnickou osobou SVJ a majiteli bytů. Proto i nájemníci by měli mít ve smlouvách zakotvenu tuto povinnost. Nebo u vás, pokud bude nájemník například vyhazovat odpadky na chodbu, tak může, jelikož u vás dodržovat DŘ nemusí?

    Vložil . (bez ověření), 19. Březen 2019 - 9:16

    Co to melete, vždyť jste sám napsal, že stanovy jsou smlouvou mezi právnickou osobou SVJ a majiteli bytů. Co si dají nájemníci nebo i vlastníci do nějakých smluv, tak to se stanovami nemá vůbec nic společného. Pokud nájemník vyhazuje odpadky na chodbu, tak svj má zajistit úklid a dát to k úhradě majiteli bytu. Příště takový nápad nájemníka přejde. Co je na tom složitého?

    Vložil Jarda_, 19. Březen 2019 - 12:01

    Ve stanovách ke často napsáno, že vlastníci se zavazují dodržovat DŘ.

    Vložil JaVa, 19. Březen 2019 - 12:13

    „Ve stanovách je často napsáno, že vlastníci se zavazují dodržovat DŘ.“

    V dobře sestavených stanovách SVJ, se „domovní řád“ ani žádný odkaz na „jeho znění“ nevyskytuje, jelikož tyto stanovy, obsahují tzv.„pravidla pro užívání společných částí domu a pozemku“,ve kterých je vše potřebné, již uvedeno!

    Co se týká povinnosti dodržování pravidel pro užívání společných částí i nájemníky(a nejen jimi) bytových jednotek,tak na to je pamatováno v zákoně 89/2012 Sb.

    "§ 1176

    Vznikem vlastnického práva k jednotce vzniká vlastníku jednotky povinnost řídit se pravidly pro správu domu a pro užívání společných částí, pokud byl s těmito pravidly seznámen nebo pokud je měl a mohl znát, jakož i zajistit jejich dodržování osobami, jimž umožnil přístup do domu nebo bytu."

    Přeji hezký den.JaVa

    Vložil Jarda_, 19. Březen 2019 - 14:56

    S tím nemám pane problém, jen jsem uvedl, co ve stanovách bývá psáno v praxi. Aniž bych to hodnotil.

    Podobně tam bývají (asi zbytečně) citovány texty zákonů…

    Druhá věc je, zda je vždy účelné aby se d stanov psal obsah DŘ a stanovy nafukovaly, to je na zvážení… Protože DŘ je obvykle na nástěnce, aby byl dostupný každému…

    Mmch. odkažte prosím na dobře sestavené stanovy, rád si takové přečtu, díky.

    Vložil bucek (bez ověření), 19. Březen 2019 - 16:27

    „S tím nemám pane problém,…“

    Váš problém bude zřejmě v tom,že tu „funkci již děláte hodně dlouho“, jinak by jste věděl,že DŘ z „vaší nástěnky“,který není nedílnou součástí stanov SVJ,se hodí pouze na „podpal“ a pro vlastníky jednotek je právně nezávazný.

    Práci čest a rukám klid.MB

    Vložil JaVa, 19. Březen 2019 - 9:03

    Prosím,nebuďte stále jak „tajemný hrad v Karpatech“ a zveřejněte zde, nebo zadejte odkaz, na vaše stanovy,abychom se i my vyvarovali chyb,při jejich sestavování.

    Děkuji předem a přeji Vám hezký den.JaVa

    Vložil Nortonik, 20. Březen 2019 - 9:10

    Nehodlám zde stanovy zveřejňovat. Vždy se totiž najdou lidé, kteří jakoukoliv práci shazují a hledají v ní chybičky. Jak jsem již napsal výše, pokud máte zájem, zašlete mě Váš kontakt a dostanete ode mne odkaz na naše stanovy.

    Vložil abc (bez ověření), 15. Březen 2019 - 10:14

    Vy jste nepochopil, že musí je veliký pán a nemusí ještě větší. Jak chcete lidi donutit, aby dodržovali nějaký domovní řád???? Stanovy platí pouze pro vlastníky. Jak chcete trestat vlastníka bytu, který nedodržuje domovní řád. K tomu nejste kompetentní. Natož trestat nevlastníka, nájemníka. Máte bujnou fantazii. Musíte rozlišovat povinnosti, které má vlastník bytu a které vyplývají ze zákona v souvislosti s vlastnictvím jednotky, Tyto povinnosti můžete vymáhat pouze od vlastníka jednotky, k tomu je svj kompetentní. A a pak je to ostatní, co jste si vymysleli. To nemá nikdo povinnost dodržovat a vy to od nikoho nemůžete vymáhat. Když to splácáte vše dohromady, tak vytvoříte domovní řád. K čemu je to dobré?

    Vložil VN (bez ověření), 13. Březen 2019 - 13:46

    Stanovami je vázán vlastník bytu. Ten je odpovědný za své nájemce. Měl by jim tudíž dát povinnost do nájemní smlouvy dodržovat stanovy v bodě , případně konkrétní body vyjmenovat…

    Je to podobná situace jako v obchodě. Dostanu zakázku za podmínky x. Zakázku přeprodám dále , ale ten „nový kupce“ zakázky ve vztahu k zákazníkovi musí dodržovat povinnosti , ke kterým jsem se zavázal já…

    Vložil Anonymouss (bez ověření), 13. Březen 2019 - 17:26

    Viz prodej bytů RPG, že ano. Druhý kupéc v pořadí nedodržel…

    Vložil Pavel II (bez ověření), 13. Březen 2019 - 12:36

    Je to obtížné, ale ne neřešitelné. Mám dva naše konkrétní případy, kdy majitel pronajal byt lidem, kteří dělali problémy. V prvním jsem požádal slušné nájemce aby zavolali svým pronajimatelům, že chtějí rapidně snížit nemalé nájemné solidního bydlení, protože se z domu stává cikánská ubytovna. To zabralo a majitelky takto oslovené seřvaly majitele, který ani netušil komu na dálku pronajal s českým jménem. Dokonce přijel, uhradil škody i nemalé náklady na výměnu zámků a klíčů od vstupů do domu i sklepů (které vykradli). Netvrdím, že se to vždy povede, ale zde jsme uspěli. V druhém případě pomohla osobní domluva majiteli a ten účinně zasáhl.

    Vložil , (bez ověření), 12. Březen 2019 - 13:56

    Majitel bytu nemá povinnost chodit na schůzi tak, jak vy si přejete. To máte smůlu. V čem spočívá problém s nájemníky?

    Vložil Petr, 13. Březen 2019 - 12:17

    Zkuste hledat zde v diskusi „problémový/í nájemník/ci“ apod.

    V našem právu přichází v úvahu asi jen Zákon. o přestupcích. Pokud jsme našel aktuální znění, tak

    § 47 Přestupky proti veřejnému pořádku

    (1) Přestupku se dopustí ten, kdo

    1. poruší noční klid,

    § 49 – Přestupky proti občanskému soužití

    (1) Přestupku se dopustí ten, kdo

    § 50 – Přestupky proti majetku

    k tomuto paragrafu dodávám, že by se měl doufám vztahovat na nájemníka, který poškozuje majetek, který mu nepatří.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".