Vložil 25Malý (bez ověření), 12. Březen 2019 - 11:42

Drobné upřesnění „technického“ řešení odvolávání funkcionářů.

Důkladně prostudujte stanovy, zejména termíny, nutné počty a postupy při svolávání schůze shromáždění. Zorientujte se v pojmu počet hlasů.

  1. Ze všeho nejdříve si zajistěte osoby, které se nechají do nového výboru zvolit.
  2. Potom si zajistěte potřebnou účast a dobrou vůli členů SVJ na volebním shromáždění. K usnášeníschop­nosti schůze je obvykle potřeba přítomnost členů s většinou (tj. více jak polovinou) hlasů všech členů SVJ, z nich pak musí většina (tj. více jak polovina) přítomných hlasovat PRO. Ve stanovách jsou přesná čísla.
  3. Poté sežeňte potřebný počet nespokojených členů a vyzvěte stávající výbor ke svolání shromáždění s pořadem minimálně odvolání výboru a volba výboru. Je možné i odvolání jenom konkrétního člena a volba jednoho nového člena. Shromáždění odvolává a volí členy výboru, nikoliv předsedu, místopředsedu atd. Schůzi musí požadovat vlastníci zpravidla aspoň se čtvrtinou všech hlasů, stanovy ale mohou požadovat vyšší číslo. Nezbytné je požadavek doručit stávajícímu výboru písemně, s návrhem pořadu schůze a se jmény a podpisy žadatelů. Pokud výbor nevyhoví ve lhůtě dané stanovami, teprve pak mohou svolat shromáždění sami žadatelé, ale řádným postupem. Musejí vyhotovit pozvánku s termínem, místem a pořadem jednání, zveřejnit či dodat ji všem členům SVJ ve lhůtě a stanovami předepsaným způsobem. Zdůvodňovat bod odvolání výboru rozhodně nemusíte.
  4. Na schůzi podle pořadu jednání odvoláte výbor či jeho člena (jedno hlasování) a zvolíte nový výbor či nového člena (další hlasování). Při hlasování musíte dosáhnout výsledku podle stanov, nejhorší co vás může postihnout, že starý výbor odvoláte a nový nezvolíte = budete v tu ránu bez statutárního orgánu! Proto je velice nutná kvalitní předvolební kampaň!
  5. Ze schůze pořiďte podrobný zápis, kdy, kde, pořad, přítomnost členů (hlasů), výsledky hlasování, k zápisu přiložte všechnu agendu, která ilustruje svolání schůze.
  6. Nový výbor si zvolí předsedu a místopředsedu a vyhotoví z tohoto jednání rovněž podrobný zápis jako ze schůze shromáždění.
  7. Výbor zajistí zapsání změny do rejstříku společenství (bude potřebovat zápis ze schůze shromáždění a zápis z volby funkcionářů výboru), převezme agendu od odvolaného výboru a pak už ho čekají jen samá pozitiva a existenční jistoty…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.