Vložil N. Klainová (bez ověření), 11. Březen 2019 - 13:19

Protože tady opět běhá moje jméno s tím, že jsem něco uvedla nebo neuvedla, tak se ozývám, i když vím, že tomu bude rozumět zlomek těch, co to budou číst.

Připomínám, že tradiční je přispívání na správu formou záloh, kdy se příspěvky účtují jako závazky v účtových skupinách 95 Dlouhodobé úvěry a závazky nebo 32 Závazky. Přesto z těchto příspěvků na správu dělá skupina houževnatých vytrvalců pořád „přispívání do fondu oprav“, i když to s opravdovými fondy nemá nic společného. Já jim to neberu, ať si to nesprávné pojmenování užívají, ale ať se nediví, že se v tom nevyznají.

Přispívání do různých fondů je možné, přednáší se to na seminářích, ale opravdu jde o fondy až tehdy, jsou-li příspěvky účtovány do účtové skupiny 91 – Fondy. Postupy jsou popsány v souvislém příkladu Klaiex 23 C.

Tyto fondy bych nenazývala fondem oprav, protože tento název je už opravdu zavádějící, ale uměla bych si představit Provozní fond – 911–100(na opravy, údržbu, pojistné, aj. provozně technické náklady a výdaje viz NV č. 366/2013 Sb.)

Provozní fondy bych ale osobně netvořila. Někde jsem uvedla, že kdybych účtovala v SVJ, vybírala bych na provozně-technické náklady, které se hradí podle podílů, příspěvky formou záloh (krátkodobých a dlouhodobých).

Naopak pro vlastní správu bych klidně tvořila Fond pro vlastní správu – 911–200. Náklady vlastní správy se dají celkem lehce odhadnout a rozpočtovat. Překročit se nesmí a když něco zbude, mohou se v příštím roce příspěvky do fondu snížit. Vyplácení nevyčerpaných fondů není po daňové stránce jasné.

Třetí možnou formou je přispívání přímo do výnosů SVJ. Takto bych ale doporučovala účtovat pouze příspěvky, které se hradí až následně, kdy jsou známy skutečné náklady, protože jinak by vznikaly zisky a ztráty. Takto účtují SVJ některá družstva a někteří účetní si se zisky a ztrátami z vlastní správy nevědí rady.

Podrobnosti pro účetní jsou na mých stránkách věnovaných účetnictví SVJ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.