Vložil TN. (bez ověření), 10. Březen 2019 - 12:29

Narazil jsem na několik rozhodnutí, které zamítly žalobu, protože dané usnesení (o převedení příjmu z pronájmu do fondu oprav, resp. o nevyplacení příjmu vlastníkům) nespadá pod důležitý důvod.

Pokud se chce někdo soudit, tak nedoporučuji podávat žalobu podle § 1209, navíc od roku 2020 se tento paragraf ještě zpřísňuje (bude možné podávat žaloby pouze v záležitosti správy domu a pozemku, pod kterou ale příjmy z pronájmu společných částí podle NV366 nespadají), žalobce tedy nebude aktivně legitimován k podání žaloby. Jsou to vyhozené peníze za advokáta.

Umím si ale představit následující postup:

  1. podat žalobu o zaplacení, nebo
  2. svůj příjem započíst oproti příspěvku na správu za následující měsíc a započtení oznámit. SVJ vás bude evidovat jako dlužníka a podá na vás žalobu.

Bude záležet na kvalitě soudce okresního soudu, jak se k věci postaví. Pokud uspějete, tak jestli nemáte hyperaktivní výbor, nebudou se chtít odvolávat a pokud půjde o bagatelní pohledávku (10 000 Kč), odvolání ani možné není. Jak by dopadlo odvolání u KS nevím. Dovolání je nepravděpodobné, předpokládám, že příjem z pronájmu bude pod 50 000 Kč. SVJ samozřejmě může pohledávky syslit a podat žalobu po 3 letech, aby překročilo hranici bagatelních pohledávek, ale tak sofistikované výbory obvykle nebývají.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.