Vložil Misme, 10. Březen 2019 - 7:42

Truchlivá diskuse, kterou jsme vedli v příspěvcích níže o tom, jak skutečně probíhá řízení nejspíše všech velkých družstev, mě vyprovokovala k odvážnému počinu, a to pokusu matematicky vyjádřit, jak se to s vedením velkých družtev vlastně doopravdy má. Prostě mě napadlo vyjádřit způsob současné družstevní demokracie a řízení družstev matematicky. Výsledek mého matematického pokusu mi připadá ale natolik děsivý a alarmující, že prosím o shovívavost a kontrolu, o jakkoliv jde jednoduché počty, možná jsem se sekla. A uklidnilo by mne, kdybych se sekla.

Na úvod si zopakujme, že velká družstva se zhusta sdružují pod hlavičkou zájmové organizace SČMBD, jejíž předsedou je právě pan Jan Vysloužil, od jehož plačtivého interview se odvinula zdejší diskuse.

Abychom se mohli něčeho dopočítat, musíme si stanovit výchozí podmínky. Dejme tomu, že delegát zastupuje obvykle skupinu o počtu 100 členů. Budeme proto při výpočtu uvažovat tak, že družstvo je členěno do samospráv, v nichž v každé se v průměru vyskytuje 100 členů družstva. To je vstupní podmínka do výpočtu. Jednoduchou úvahou i ;-) trojčlenkou mi vyšlo, že při splnění této podmínky delegáti představují 1% členské základny. To znamená, že družstvo řídí jen 1% jeho řádných členů. Ten zbytek, tj. 99% členů akorát dělá nedobrovolné sponzory bez jakékoliv možnosti zapojit se do řízení a rozhodování družstva.

Právě takovou „demokratickou“ kulturu řízení družstev reprezentuje a zastřešuje šéf svazu družstevníků pan Jan Vysloužil.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.