Vložil Misme, 7. Březen 2019 - 11:57

Tak toto je vážně hustý. Nebudu se vyjadřovat k titulku, to už zvládl zděšený člen sám.

Šéf svazu družstevníků, zdá se, ví ;-) velice přesně o čem mluví a pokouší se rozhodit sítě své moci ještě o kousek dále.

Když sděluje, že: „Začíná velmi rychle narůstat počet společenství vlastníků, která nemají vlastní statutární orgány, protože to lidé nechtějí dělat…“, tak vzbuzuje dojem, že neví, že v bytových družstvech je situace jako přes kopírák. Nebo opravdu chce tvrdit, že družstva vznikají pouze v lokalitách se zcela jinou strukturou obyvatelstva? Nebo že se do družstev rekrutují úplně jiní občané než ti v SVJ? Opravdu neví, že v družstvech a samosprávách je situace se statuárními orgány naprosto stejná jako v SVJ? Pak ale ten člověk prezentuje veřejnosti problematiku z povzdálí, tedy z obdobné sterilní vzdálenosti jako jím kritizovaní poslanci.

Také jsem se dočetla: „Vlastníci bytů se nemusí účastnit shromáždění společenství, a tak na ně přestávají chodit. Řada společenství nám avizuje, že se roky neuskutečnilo shromáždění.“ A to je v družstvech jiné? Copak v družstvu existuje povinnost účastnit se členských schůzí? Neexistuje! Proč a k čemu by pak existoval v zákoně institut zvaný náhradní členská schůze, který umožňuje prosadit i zdánlivě nemožné. Zejména, když řada členů družstev dodnes žije v iluzi, že družstvo jsou ti, co v zaměstnaneckém poměru k družstvu spravují družstevní domy a byty a my, členové, co v jejich domech bydlíme, musíme být neskonale vděčni za tu možnost v majetku těchto lidí bydlet. Mnozí členové, a obávám se, že je jich většina, si vůbec neuvědomují a ani nechtějí slyšet a vůbec ne pochopit, že družstvo tvoří členové, že členové jsou vlastníky podílů družstva, že nejvyšším orgánem je členská schůze… a ti, co domy spravují, jsou jen a pouze zaměstnanci družstva. Družstva fungují zdánlivě bezproblémově jen díky nemohoucnosti a nezájmu jejich členů o jejich práva a díky dlouhodobě a historicky zažitým rituálům bez reflexe na změnu režimu, což se šéf svazu družstevníků evidentně snaží udržet při životě. U nás (jsem člen družstva) se koná členská schůze jednou ročně jen proto, že je to podmínka stanovená pro vyplacení odměn funkcionářům.

V článku se dá též dočíst, že: „Na západ od nás to funguje tak, že pokud chce někdo prodat byt, musí přednostně uhradit dluhy spojené s bydlením.“ Tak proč se snaží do zákona organizace, v níž je šéfem, protlačit legální přechod dluhů na nabyvatele? Ví ten člověk vůbec, o čem mluví a co vlastně chce?

:-o Kapitolou sama pro sebe je fakt, že šéf svazu družstevníků figuruje jako mluvčí a řešitel problémů SVJ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.