Vložil MartinII, 5. Březen 2019 - 10:53

Odpověď k dotazu 5. března v 8:50 hod

  1. zřejmě se ptáte k výměně, která již proběhla. Na ni by mělo být (záleží na stanovách) výběrové řízení. Pokud řešíte výměnu, která již proběhla, tak nic již zpětně nezmůžete. Pokud řešíte výměnu do budoucna, tak záleží na „cenách v místě obvyklých“. Ani to vám nepomůže, pokud laciná firma „nemá na vás čas“. Také viz reference.
  2. hlavní uzávěr s fakturačním vodoměrem (např. ve sklepě) je majetkem provozovatele (t.j. vodáren); bytový vodoměr by měl být v režii „SVJ“ ze společných (tedy i vašich) peněz, tedy ne že vlastník platí instalaci a cenu extra mimo „příspěvek správy domu a pozemku“. Důvodem je aby byly vodoměry stejného typu (jsou suchoběžné a mokroběžné) a stejné přesnosti. Podružné vodoměry mají zákonem (vyhláškou) určenou frekvenci výměny, jnak nesmějí být použity pro rotúčtování vody.

Zodpovědnost majitele bytu (platí jejich výměnu) je za vnitřní boční rozvody ze společné vodovodní stoupačky a ze společné svisĺé kanalizace.

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Dle zákona

§ 2

Vymezení základních pojmů

(6) Odběratelem je … u budov, u nichž spoluvlastník budovy je vlastníkem bytu nebo nebytového prostoru… a zároveň podílovým spoluvlastníkem společných částí budovy, je odběratelem společenství vlastníků.

(7) Vnitřní vodovod je potrubí určené pro rozvod vody po pozemku nebo stavbě, které navazuje na konec vodovodní přípojky. Vnitřní vodovod není vodním dílem.

§ 3

Přípojky

(1) Vodovodní přípojka je samostatnou stavbou tvořenou úsekem potrubí od odbočení z vodovodního řadu k vodoměru. Odbočení s uzávěrem je součástí vodovodu.

(3) Vlastníkem vodovodní přípojky nebo kanalizační přípojky, … je vlastník pozemku nebo stavby připojené na vodovod nebo kanalizaci.

§ 17

(8) Odběratel si může na svůj náklad osadit na vnitřním vodovodu (moje pozn.: viz § 2, bod 7) vlastní podružný vodoměr (pro byt, ubytovnu, prodejnu, výrobnu, pronajaté prostory).

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Zajímejte se o Prohlášení vlastníka. I když se tam asi dozvíte to samé jako ze ze zákona o vodovodech a kanalizacích 275/2013 Sb., jehož znění jsem na internetu nenašel (jen znění předchozího 274/2001 Sb.).

My máme v letitém Prohlášení vlastníka: "společnými částmi budovy jsou rozvody plynu a studené vody vč. vodovodní přípjky, kanalizace vč. kanalizační přípojky a příslušných součástí vymezených vyhláškou MLVH č. XY o veřejných vodovodech a kanalizacích

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.