Vložil JaVa, 23. Únor 2019 - 10:37

A před začátkem vaší rekonstrukce bylo vše funkční?Jelikož jste členem SVJ,tak určitě máte přehled, kolik financí máte na společném účtu.Možná tam nic není a vaši statutáři nemají odvahu předepsat všem vlastníkům, k jejich povinným platbám, ještě celkové náklady na kompletní rekonstrukci rozvodů vody a odpadů.Máte od nich písemně jejich zamítavý postoj k Vaší situaci?Pokud ano, zažalujte statutární orgán pro nekonání s péčí řádného hospodáře.

Ptáte se:„Kde končí moje zodpovědnost a kde začíná zodpovědnost SVJ?“

Co Vám říkají tyto §:

"Správa domu a pozemku § 1189

(1) Správa domu a pozemku zahrnuje vše, co nenáleží vlastníku jednotky a co je v zájmu všech spoluvlastníků nutné nebo účelné pro řádnou péči o dům a pozemek jako funkční celek a zachování nebo zlepšení společných částí. Správa domu zahrnuje i činnosti spojené s přípravou a prováděním změn společných částí domu nástavbou, přístavbou, stavební úpravou nebo změnou v užívání, jakož i se zřízením, udržováním nebo zlepšením zařízení v domě nebo na pozemku sloužících všem spoluvlastníkům do­mu.

(2) Má se za to, že se správa vztahuje i na společné části, které slouží výlučně k užívání jen některému spoluvlastníku.

§ 1190

Osobou odpovědnou za správu domu a pozemku je společenství vlastníků. Nevzniklo-li společenství vlastníků, je osobou odpovědnou za správu domu správce."

§ 159

(1) Kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky."

P.S. Komín zřejmě není ve vlastnictví SVJ,ale jedná se o společnou část domu,která je majetkem všech vlastníků jednotek v domě,tedy i Vás.

Přeji hezký den.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.