Vložil Zvídavý (bez ověření), 19. Únor 2019 - 11:10

V katastru nemovistostí máte zapsaný spoluvlastnický podíl na společných částech domu. Tzn., že jste spoluvlastníkem všech společných částí domu.

Výtahy jsou společnou částí domu, když si tedy v domě pořídíte výtahy, tak jste automaticky jejich spoluvlastníkem podle uvedeného spoluvlastnického podílu zapsaného v katastru nemovitostí. A jako spoluvlastník jste tedy povinen podílet se na nákladech spojených s jejich výstavbou.

U nákladů spojených za službu výtahy (tj. především náklady za spotřebu elektřiny) můžete mít v pravidlech upraveno, že vlastníci neužívající výtah (např. z nejnižších pater) budou platit za službu méně než ostatní vlastníci, nebo nebudou platit za službu vůbec.

Podle § 1180 pro příspěvky na správu platí:

„Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.“

Těžko říct, zda by se dalo uvedené ustanovení teoreticky využít u výtahů. A zda by se dalo uplatnit v tom smyslu, že by se někteří vlastníci nemuseli podílet nejen na správě výtahu, ale i na jeho vybudování tj. přizovací investici. V každém případě by se na zařazení společné části (výtahu) do výlučného užívání a přesné úpravy příspěvků vlastníků na správu museli shodnout všichni vlastníci.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.