Vložil zdeseny clen SVJ, 21. Únor 2019 - 7:36

Pokud to chcete mít správně, tak si prostě zvětšujete byt. Cena nájmu bytu je poměrně jednoduše zjistitelná pohledem do inzerátů, přepočtěte inzerované nájmy na m2 a máte částku, co máte platit. A krom lokalit typu Chánov upřímě pochybuji, že někde existuje dům se SVJ, kde by platby dlouhodobých záloh na opravy byly vyšší, než místně obvyklý nájem.

V judikatuře je dost rozsudků, ze kterých toto vychází. Vy chcete něco využívat proti vůli toho nesouhlasejícího menšinového spoluvlastníka a ten prostě musí být odpovídajícím způsobem kompenzován cenou obvyklou.

Toto se sice netýká SVJ, ale správy spoluvlastníků, ale v SVJ platí obdobně https://www.epravo.cz/…-103779.html

Bude-li většinový spoluvlastník zneužívat při rozhodování o hospodaření se společnou věcí své právo, ať již ve svůj prospěch, například tím, že rozhodne o užívání společné věci výlučně svojí osobou, nebo ve prospěch třetí osoby, například uzavřením nájemní smlouvy na společnou věc se sjednáním neúměrně nízkého nájemného, dojde tímto k zásahu do samotné podstaty vlastnického práva menšinového spoluvlastníka, a většinový spoluvlastník se vystavuje riziku vzniku závazku k náhradě škody podle ustanovení § 2909 OZ. Dle tohoto ustanovení platí, že „Škůdce, který poškozenému způsobí škodu úmyslným porušením dobrých mravů, je povinen ji nahradit; vykonával-li však své právo, je škůdce povinen škodu nahradit, jen sledoval-li jako hlavní účel poškození jiného.“

Co se týče užívání nějakých jiných společných prostor, kterými nezvětšujete byt, tak tam to platí úplně stejně. Jenom se podle druhu prostor bude třeba dívat ne na nájmy bytů, ale na nájem jednotlivé kanceláře, kanceláří, skladových prostor atp. Například i takový sklep pro skladování věcí má svou cenu, viz např. prostory pro chudáky pražáky co nemají kde mít kola či jiné sezónní vybavení.

https://www.lessmess.storage/…ze-guide.php?…

https://www.perfectstorage.cz/…ovani/osobni?…

https://www.skladuju.cz/…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.