Vložil JaVa, 16. Únor 2019 - 15:43

„Ty údajné vícenáklady se v určitých případech společenství vyplatí, protože pokud by „ti chytráci výboru“ nejednali urychleně operativně, mohlo by dojít k ochromení činnosti statutárního orgánu a k větším škodám.“

Můžete zde, prosím objasnit, k jakému ochromení činnosti právnické osoby SVJ dojde, v případě,že nebude kooptován chybějící člen výboru dle znění § 246,jehož text jste zjevně zcela správně nepochopil a proto Vám ho ještě jednou a doufám už naposledy uvedu.

§ 246/89/2012Sb.,

(2) Neurčí-li stanovy jinak, „mohou“ členové volených orgánů spolku, jejichž počet neklesl pod polovinu, kooptovat náhradní členy do nejbližšího zasedání orgánu příslušného k volbě.

Hlavně si všimněte slovíčka „mohou“(tzn. nemusí) a slova „pod polovinu“(tzn. že je výbor stále funkční,poněvadž má více než 50% hlasů potřebných k rozhodování).

"§ 156/89/2012 Sb.,

(1) Je-li orgán kolektivní, rozhoduje o záležitostech právnické osoby ve sboru. Je schopen usnášet se za přítomnosti nebo jiné účasti většiny členů a rozhoduje většinou hlasů zúčastněných členů."

Jestliže členové statutárního orgánu neznají význam slovíčka „může“ a vykládají si ho jako „musí“,pak nesplňují § 159/89/2012 Sb.,

  1. Kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s „potřebnými znalostmi“ a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.

Přeji Vám hezký zbytek dne.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.