Rozúčtování nákladů na správu domu

Vložil enzoferra, 5. Únor 2019 - 11:36 ::

Do konce loňského roku jsme měsíčně přispívali do tzv. Fondu oprav (FO) 20,– Kč/m2, z něhož účetní správce (BD) přerozdělovala peníze na splátky úvěru, odměnu správci, služby,…Z celkové částky dostávali odměnu i členové výboru.

12.12.2018 proběhlo Shromáždění SVJ, kde 3/4 většina vlastníků hlasovala pro to, aby v Evidenčním listu vznikly dvě nové položky (Správa domu, Pojištění domu) s tím, že celková částka současného příspěvku se po rozpočítání nezmění.Protože výbor neuměl rozúčtování konkrétně doložit, bylo svoláno nové shromáždění.

10.1.2019 bylo na novém Shromáždění SVJ hlasováno takto: SVJ schvaluje příspěvek na Správu domu ve výši 126 Kč na bytovou jednotku – schváleno 3/4 přítomných SVJ schvaluje příspěvek na Pojištění domu ve výši 0,77 Kč/m2 – schváleno 3/4 přítomných SVJ schvaluje snížit příspěvek do Fondu oprav na 18 Kč/m2 – neschváleno 3/4 přítomných

Žádná jiná hlasování neproběhla, ačkoliv v programu Shromáždění byly uvedeny 3 různé kombinace rozúčtování! Minulé hlasování o neměnné výši původní celkové částky prý bylo jen nezávazné a není bráno v potaz (???).

1.) Výbor konstatoval, že není nutné hlasovat o výši příspěvku na Dlouhodobé zálohy ve výši 20,– Kč/m2, protože ten byl schválen jako Fond oprav již 7.6.2011! 2.) Nehlasovalo se o navýšení odměny správce ze 105,– na 110,– Kč/jednotku. 3.) Nehlasovalo se ani o výši odměny Výboru SVJ, která byla v minulosti čerpána z původní částky 20,– Kč/m2 příspěvku do FO. Bylo prý odhlasováno již 26.9.2012 (dodatečně jsem zjistil, že ne min. 3/4 hlasů, tedy neplatně vzhledem ke Stanovám i tehdejšímu ZoVB).

Mé připomínky k takovému postupu byly Výborem odbyty s nadávkami na mou adresu!

V návaznosti na provedená Shromáždění jsme 24.1.2019 obdrželi nové Evidenční listy s předpisem záloh, včetně tří položek, o kterých nebylo vůbec hlasováno! Tento Evidenční list z výše uvedených důvodů odmítám podepsat.

Jednání Výboru považuji za hrubé porušení mých vlastnických práva nejen podle Stanov, ale i podle Zákona 89/2012 Sb.

Polovina vlastníků byla se mnou při hlasování ve shodě, ale mám obavu, že při lámání chleba se z nich stanou mlčící ovce a již teď jistě většina z nich nový Evidenční list podepsala. Je má argumentace správná a jak mám dále postupovat, např. neplatit neodhlasované příspěvky?

Děkuji za odpověď.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.