Vložil TN. (bez ověření), 6. Březen 2019 - 11:15

Rozdíl mezi ČR a USA je mj. v tom, že už při založení developer do statutu vtělí pravidlo, jestli společenství bude investorské a byty bude možné pronajímat, či určeno jen pro bydlení, popř. nějaký hybrid (pronájem se souhlasem). Domnívám se, že v ČR by to také mohlo jít, pokud se dané pravidlo vtělí do prohlášení vlastníka (tj. jakýsi domovní řád).

Jenže mezi USA a ČR je zásadní rozdíl, u nás se privatizovaly státní (resp. městské) bytové domy a jak chcete teď po 25 letech zasahovat do předmětu vlastnictví?

Když developer dnes staví nový bytový dům, mohl by něco takového zkusit, ale to je zase proti jejich obchodním zájmům, protože ve většině novostavbách asipolovinu bytů vykupují právě investoři na pronájem.

Na druhou stranu v novostavbách obvykle problémy nebývají, vlastníci nasazují vysoké nájmy, splácí drahé hypotéky, takže nemají zájem na zničení bytu.

Problémové jsou zejména paneláky na sídlištích (pronájmy cikánům) a činžáky v centrech měst (Airbnb, pronájmy studentům během akademického roku).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.