Za dluhy vlastníků bytů vůči SVJ může hlavně stát

Vložil tep (bez ověření), 22. Leden 2019 - 13:39 ::

Zápisem do katastru nemovitostí se nový vlastník bytu stává ze zákona členem SVJ. Stát svou zákonodárnou činnost nedokončil: Stačilo by, kdyby v katastru nemovitostí nedošlo k zápisu nového vlastníka bez potvrzení od SVJ, že nahlásil na SVJ číslo účtu a dal souhlas SVJ k tomu, aby SVJ mohlo z jeho účtu inkasovat (třeba přes SIPO) zálohy na služby spojené s užíváním bytu a na správu nemovitosti v měsíční výši dohodnuté s SVJ od data dohodnutého mezi nabyvatelem bytu a SVJ.

Stát by měl doplnit na rejstříku SVJ informaci o čísle účtu SVJ a banky by měly mít povinnost, že nesmí odmítnout inkaso v obvyklé výši pro SVJ při nedostatku hotovosti na účtu člena SVJ. Banky mají nezaslouženou výhodu, že smí v insolvenci majitele uskutečnit své pohledávky za dlužníkem přednostně, a z toho by vyplývala i uvedená povinnost Obvyklou výší by mohl být dvojnásobek minulého měsíčního inkasa – to pro případ, že člen SVJ má nedoplatek za služby v ročním rozúčtování nákladů na služby. Banky by měly u SVJ nedovolit požadavek člena SVJ na snížení limitu pro inkaso pro SVJ pod průměrnou výši inkasa SVJ.

Stát by měl mít i povinnost při vyplácení sociálních dávek členu SVJ zasílat dávky zásadně na číslo účtu, ze kterého inkasuje SVJ svá inkasa.

Zbývá dořešit, jak postupovat v bankách, když člen SVJ chce zrušit svůj účet. Nemělo by to jít bez toho, dokud by SVJ nenahlásil SVJ číslo nového účtu pro inkaso.

Došlo by k podstatnému snížení náročnosti funkcí statutářů v SVJ a dále by se zamezilo čerpání služeb neplatiči bez placení. SVJ by vypadla z insolvenčních řízení a banky by pak půjčovaly členům SVJ uvážlivěji. Na změny svého software mají banky peněz dost – svědčí o tom zisky zahraničních bank u nás, tak by to neměl být pro ně problém.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.