Vložil zdeseny clen SVJ, 19. Leden 2019 - 13:32

ZOVB – vybírá se záloha, zaplatí se náklad, na náklad přispívá člen a prakticky se to provádí použitím té jeho zálohy

NOZ – při dodatečném přepisu ZOVB do NOZ někdo z pojmu vlastník přispívá na náklady na správu domu a pozemku vymyslel pojem příspěvek, který ale v logice ZOVB znamenal něco určovaného až ve chvíli, kdy známe výši nákladů. Místo ale aby tam ze ZOVB přepsal i zálohy na příspěvky a určil, že se nevypořádají tak tam napsal cosi o příspěvku na přístí období. Pak si to těsně před začátkem účinnosti NOZ někdo přečetl a následně na poslední chvíli dobastlil zálohy předtím 20 let vybírané dle ZOVB.

Integritu pojmů v tom nehledejte, žádná tam není.

§ 1180

(1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.

Tady je jediné omezení mluvící o tom, co má vlastník povinnost platit.

Pokud ovšem z příspěvku určeného na přesně neurčený, pouze rozpočtovaný neznámý výdaj, co byl nakonec nižší, tak pokud z něj uděláte výnos SVJ, tak momentem kdy se z výnosů stane výsledek hospodaření, tak si s ním SVJ může dělat cokoliv bude chtít. Protože ZOVB vůbec nepočítal s jakýmkoliv vlastním majetkem, nepočítal s tím, že peníze členů by mohly kdy vůbec být nějakým hospodářským výsledkem a proto s ním nepočítaly ani stanovy SVJ. Takže jakmile má SVJ nějaký výsledek hospodaření, bude o jeho využití rozhodovat prostá většina na shromáždění dle stanov, ve kterých nejspíše nebude žádné omezení pro jeho rozhodnutí (jediným zákoným omezením bude rozpor s dobrými mravy § 245, takže například pokud se SVJ rozhodne výsledek svého hospodaření věnovat například Člověku v tísni, nenadělal byste s tím nic).

Takže považuji za jediné funkční řešení držet se NV a vybírat zálohy na příspěvky a následně stanovovat příspěvky pouze na známé už provedené výdaje – náklady správy.

PS: Nebráním se diskuzi, jak by teoreticky měla být a kde konkrétně je omezena dispozice s výsledkem hospodaření, ale dle mého není. Pokud bude SVJ postupovat tak, že stanoví příspěvek na něco, pak jej vybere, pak zjistí, že ušetřilo a tak příspěvek přičte do výnosů, o čemž se mě tu snaží přesvědčovat, že příspěvkem je předem určená platba a pak že už nic nemusí schvalovat, tak je to cesta do budoucích průšvihů.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.