Vložil N. Klainová (bez ověření), 19. Leden 2019 - 12:31

Problém s tím máte Vy, lektoři a autoři článků s tím problém nemají.

Účetní v účtárnách převážně velkých BD tak účtují o nákladech na vlastní správu podle rad uvedených v článcích a na seminářích.

Když v SVJ rozpočtovali nebo spíše odhadli příspěvky na vlastní správu špatně (přesně se to nikdy určit nedá), mají zisk nebo ztrátu.

Se ziskem radí lektoři BD a autoři některých článků v nejmenovaném časopise – vynulovat, protože prý vlastníci tomu nerozumí a nevědí, jak by s ním mohli naložit.

Psala jsem o tom často, nesmí se to, ale jim to jedno. Z min. spravedlnosti mám potvrzeno, že je to sice špatně, ale když „výboři“ převezmou a podepíší účetní závěrku s nulovým ziskem, potvrdili svým podpisem, že to tak může být. O použití zisku, které má schvalovat shromáždění podle § 1208 OZ, rozhoduje tedy účetní a vlastníci se ani nedozvědí, že nějaký existoval. A přitom mohl být docela velký.

Se ztrátou si však účetní potom nevědí rady. Možná už vědí, ale časopis, kde se nulování zisku doporučovalo, jsem odhlásila.

Jako účetní poradkyně musím být připravena na všechny varianty, proto mám pro ty, kdo to tak chtějí, připravenou variantu souvislého příkladu s účtováním příspěvků do výnosů.

Ale ostatním radím – do výnosů ano, ale jen příspěvky na náklady, které jsou už známy.

Příklad. V plánu ani v rozpočtu nebyla úprava parkoviště. Vlastníci ji schválili dodatečně, někteří z nich ji provedli ve vlastní režii s tím, že ji dostanou zaplacenou, až bude hotova. Je zbytečné vybírat zálohy a zúčtovávat je, když se ví, na co se vybírá. Tak se vybrané peníze prostě účtu záloh vyhnou.

Je dobře, že nemáte problém s vybíráním příspěvků do fondů. To se vůbec neujalo, což je v některých případech škoda.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.