Vložil zdeseny clen SVJ, 16. Leden 2019 - 17:48

Pokud nechápete, že schválení příspěvku na správu a schválení vyúčtování tohoto příspěvku jednotlivým členům shromážděním členů SVJ dle zákona nelze nahradit pouhým schválením účetní uzávěrky, koledujete si o malér.

Může vám to i léta procházet, ale také se vám může stát, že se vám to vymstí, protože utrácíte peníze, které nejsou SVJ a neplníte povinnosti, které dle zákona plnit máte.

„S výší uhrazených nákladů jsou seznámeni vlastníci při schvalování roční uzávěrky, kdy se k nim mohou vyjádřit. Vlastníkům se už nic nerozúčtovává – není co.“ – toto je prostě přesně ten pocit SVJ, že odsouhlasením záloh od členů SVJ a jejich připsáním na účet SVJ se tyto peníze stanou majetkem SVJ. Není tomu tak, je to závazek SVJ vůči členům a aby mohl být tento závazek vypořádán zápočtem, musí SVJ schválit a předepsat příspěvek členům.

Pro zjednodušení si to představte, jako kdyby žádné zálohy neexistovaly. SVJ by například mělo kontokorentní úvěr. Z toho by každý rok opravovalo nutné či schválené akce. Na konci roku pak vše sečte, odsouhlasí, určí členům jejich podíl, odsouhlasí a pošle členům toto a požaduje platbu. Po vyinkasování plateb pak splatí kontokorent. Bez schválení těch příspěvků a doručení členům by SVJ nic nemělo a nedokázalo splatit kontokorent. Až pochopíte, jaký by byl postup získání peněz od členů na splacení kontokorentu, tak si jen tento kontokorent nahraďte schválenými zálohami, co máte předem na účtu. Zbytek zůstává stejný, pokud chcete zálohy přeúčtovat ze závazku za členy na utracené peníze, musíte prostě absolvovat stejný postup projednání, schválení a vyúčtování příspěvků.

Pokud máte pocit, že můžete jen tak vzít zálohu od členů SVJ a utratit jí za opravy, aniž byste následně stanovili příspěvek, schválili jej a vyúčtovali jej oproti těm zálohám, máte to špatně jak z hlediska občanského zákoníku, tak dle zákona o účetnictví. Váš závazek vůči členům SVJ prostě dle občanského zákoníku nemůže jen tak zmizet bez předepsání příspěvku a vyúčtování.

Vůbec nechápete, co děláte, je ve vašem zájmu rezignovat na funkci statutárního orgánu SVJ a přenechat to někomu kompetentnímu, nebo se alespoň pojistit pojistkou „proti blbosti“ – tedy proti chybám co jako statutáři děláte a co se vám v budoucnosti mohou prodražit.

To snížení výše závazku SVJ vůči členovi o jeho podíl na nákladech na správu je totiž přesně tím vyúčtováním, neboť to co bylo na začátku roku nevyčerpaným příspěvkem se spotřebovalo a je nutné to členovi vyúčtovat. A pravomoc rozhodovat o tomto NOZ připisuje shromáždění, vy se ovšem chováte, jako kdyby tuto pravomoc nemělo shromáždění, ale výbor nebo dokonce účtárna. NOZ toto neumožňuje.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.