Vložil Petr, 14. Leden 2019 - 13:45

„Dům s 6ti byty… SVJ je tu cca 8let, na spravu se pravidelne měsičně přispívá… do střechy na dvou místech lehce zateká. 5 majitelů bytů se sejde a 4 z nich si odhlasují NOVOU střechu … 300–350 tis. Jeden vlastník hlasuje proti. Jeden vlastník nepřítomen. … naspořeno cca 120tis. Čtyři se domluví že se to na jaře cca za 4 mesíce zaplatí hotově. Dle našich stanov je mimořadná platba v hotovosti možná po odlasování nadpoloviční většiny. Těch 120tis naspořených se nepoužije, nechají se na učtu. V domě je jen jedna mladá rodina, která má hypoteku, auto na splátky atd… Jinak jsou tam důchodci“

Jednak si myslím, že by se to nemělo platit hotově, ale vložit na účet aby to prošlo účetnictvím.

Dále nechápu, jak důchodci („jinak tam jsou důchodci“) našetří za 4 měsíce svůj podíl cca 50.000 Kč.

Předpokládám, že nenaspoření a neuhrazení 50.000 Kč během nelze posuzovat jako nesplnění povinností vlastníka bytu.

Nevím, jaké jste měli za 8 let investice, ale zřejmě platíte málo na příspěvky správy domu (tzv. fond oprav), když za 8 let máte na účtu (nepočítaje zálohy služeb) jen 120.000 Kč, t.j. průměrně 15.000 Kč na byt.

Výše příspěvků správy domu a pozemku by měla odpovídat předpokládaným výdajům v budoucnu. Příspěvky jste zřejmě chybně odhadli a všichni jsou 8 let rádi, že platí málo. To je to samé, jako když si doma šetříte po haléřích do prasátka a můžete tušit, že budete potřebovat za 8 let novou pračku a ledničku.

A proč chcete nechat naspořené peníze na účtu a hradit celou částku extra ?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.