AML: skutečně nehrozí za nezapsání do ESM sankce?

Vložil Pavel, 10. Leden 2019 - 22:48 ::

1)Z webu MS https://issm.justice.cz/ vyjímám (zvýrazněný text uvádí již MS):

"Je třeba zdůraznit, že evidence není veřejným rejstříkem ve smyslu rejstříkového zákona. To mimo jiné znamená, že se na ni neuplatní režim známý pro veřejné rejstříky. Není zde režim materiální publicity, právo podat návrh na zápis má pouze zapsaná osoba nebo svěřenský správce, nevede se rejstříkové řízení, atp. Především pak upozorňujeme, že za případné nesplnění povinnosti zapsání skutečného majitele nejsou stanoveny žádné přímé sankce.

Právnické osoby zapsané do obchodního rejstříku mají zapsat svého skutečného majitele do 1. ledna 2019; ostatní právnické osoby zapsané do dalších veřejných rejstříků (včetně svěřenských fondů zapsaných do evidence svěřenských fondů) pak musí svého skutečného majitele zapsat do 1. ledna 2021. S případným nesplněním evidenční povinnosti v uvedené lhůtě nejsou spojeny žádné přímé sankce."

2)Že za nezapsání do ESM není nejen „žádná přímá sankce“, ale dokonce vůbec žádná sankce, uvádí řada právníků, např. z KPMG Legal:

http://www.portalsvj.cz/…tat-nezvladl

3)Ze zákona č. 251/2016 Sb., z § 9 vyjímám:

(2) Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

a)nesplní povinnost

  1. uvádět .....
  2. podat návrh na zápis, změnu nebo výmaz zápisu v obchodním rejstříku nebo v jiném veřejném rejstříku, popřípadě v jiné evidenci nebo uložit listinu do sbírky listin, nebo …

(3) Za přestupek lze uložit pokutu do

a)100000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 nebo odstavce 2 písm. a), nebo …

4)Závěr

Zápis do evidence „skutečných“ majitelů (ESM) není zápis do rejstříku, ale zápis do nějaké jiné evidence. Zákon č. 251/2016 Sb. za nezapsání do „jiné evidence“ umožňuje udělení pokuty až 100 000 Kč. Zda platí zákon, či zda platí názory právníků, ukáže až čas.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.