Vložil zdeseny clen SVJ, 7. Leden 2019 - 16:55

Pokud by peníze byly vlastnictvím SVJ (963 píše cosi o SVJ, jako majiteli peněz), mohlo by s nimi podle svého uvážení naložit jakkoliv, tak to ovšem není :)

Základy úpravy věcných práv

Vlastnictví v sobě zahrnuje několik subjektivních práv vlastníka.

1) Jsou to právo užívat věc (a požívat její plody a užitky) znamená realizaci užitné hodnoty věci a braní si přírůstků vlastněné věci.

2) Právo disponovat s věcí, tzn. realizovat směnnou hodnotu věci, rozhodovat o právním i faktickém osudu věci (převést věc na jiného, spotřebovat, popř. zničit věc)

3) Právo věc držet znamená mít ji ve své faktické moci a ovládat ji (jako takové je předpokladem realizace užívacího a většinou též dispozičního práva).

Vlastnictví

1. Právo věc držet (ius possidendi). Držení věci (držba) má však abstraktní náplň, která není totožná s tím, „mít věc u sebe“ – což je navíc možné jen u některých movitých věcí. Zjednodušeně řečeno je obsahem držby nakládání s věcí jako s vlastní. Podrobnější výklad viz držba a detence.

5.-Právo věc zničit (ius abutendi). Toto právo obecně náleží každému vlastníkovi, avšak ne vždy je lze vykonat. Není to možné např. u předmětů vysoké historické hodnoty, které podléhají památkové ochraně, a pojmově vyloučen je výkon tohoto práva u pozemků.

V případě peněz na účtu SVJ s nimi sice SVJ disponuje, ale skutečně je nevlastní, neboť nad nimi nemá výlučnou faktickou moc.

A nezapomínejte stále prosím na to, že celé toto vlákno je o otázce, zda lze jakkoliv rozhodovat v rámci SVJ o penězích na účtech SVJ.

A to prostě nelze, mimo jiné protože se jedná o peníze členů SVJ, nikoliv SVJ.

BTW: Já jsem nikde nepsal, že peníze na účtech SVJ jsou vlastnictvím členů SVJ, jen tu vysvětluji, že nejde o vlastnictví SVJ, jedná se závazek SVJ vůči členům (a obráceně pohledávku členů SVJ vůči SVJ). Z čehož vyplývají omezení s nakládáním s těmito finančními prostředky a správný postup popisuji. 963 tedy nemá pravdu ani vzdáleně. :)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.