Vložil Vladimír Jenček, 8. Leden 2019 - 9:54

K mému problému upřesňuji:

Nezpochybňuji schválenou výši příspěvku na správu domu. Za samozřejmost považuji vypořádání nevyčerpaných příspěvků převodem do následujícího roku. Jsem si vědom i své povinnosti přispívat na správu domu schválenou částkou. Chci jen dosáhnout účelného využití té části zálohy na správu, která tvoří dlouhodobou zálohu na opravy (je to cca 88% z příspěvků na správu). Tomu po léta brání nečinnost výboru a pasivita ostatních vlastníků.

Pro ilustraci stavu v našem SVJ uvádím:

Správně jste mne citoval: Výše příspěvků na SPRÁVU . . . byla shromážděním schválena po přednesení návrhu nákladných udržovacích prací v domě. V usnesení z téhož shromáždění bylo však současně uvedeno „ . . . na dalším shromáždění SVJ bude rozhodnuto o plánovaných investicích a financování prostřednictvím úvěru.“

Na dalším shromáždění však předsedkyně, pověřená jeho řízením, odmítla jednat o návrhu splnit toto usnesení. Nerespektovala tak rozhodnutí nejvyššího orgánu společenství. Výbor nadále nekoná a členstvo tomu pasivně přihlíží. Tento stav trvá léta.

Většina vlastníků má o navržené udržovací práce zájem, konfliktu se však vyhýbá. Hledám proto cestu k nápravě sám. (Byl jsem dlouho členem výboru a situaci dobře znám.) V úvahách jsem se opíral i o §1208, odst.d) NOZ, který jste citoval a odkud vyjímám: „Do působnosti shromáždění patří . . . rozhodnutí o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků,“

Vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků z dlouhodobé zálohy na opravy není možné bez schválených oprav, odhadu nákladů a lhůty plnění. Brání-li předsedkyně schválení plánu oprav, brání i vyúčtování nebo vypořádání. Brání tedy i kontrole finančního hospodaření, pro kterou je zřejmě výše citovaná část §1208 ustanovena.

K Vašemu závěrečnému verdiktu „To že práce podle návrhu nebyly zatím realizovány není podstatné. Dříve či později k jejich realizaci (může dojít nebo) bude muset dojít a tak vybrané dlouhodobé zálohy svůj účel a oprávnění mají“ dodávám: Platba předem na budoucí známé plnění je principem záloh. S Vaším závěrem budu souhlasit pokud vynecháte tři slova v závorce.

V plánu oprav vidím naději, že k realizaci oprav bude muset dojít. Chci proto ukládat 88% příspěvku na správu domu na vázaný účet a uvolnění podmínít schválením plánu oprav. Jiná cesta k nápravě mě nenapadá.

Naše stanovy zahrnují „Pravidla pro tvorbu rozpočtu SVJ“ tj. povinný článek dle §1200, odst.(2), písm. g). Tento náš článek však obsahuje pouze výčet položek, kterých se má rozpočet týkat. Pravidla ponechává na lidové tvořivosti. Pro zkrácení tohoto komentáře zatím ponechávám stranou úvahu o řešení situace pravidly pro tvorbu rozpočtu SVJ, která byla zveřejněna na tomto portálu.

Uvítám každý názor případně radu účastníků této diskuze, kterou jsem vyvolal.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.