Plán oprav

Vložil Vladimír Jenček, 1. Leden 2019 - 16:49 ::

V rozpočtu našeho SVJ jsou příspěvky na správu domu a pozemku považovány za příspěvky do FO. Z toho asi 12% je plánováno na provozní náklady v běžném roce a zhruba 88% je určeno ke kumulaci se zůstatkem příspěvků na správu z předchozích let. Tvoří se tak dlouhodobá finanční rezerva (považovaná za „Fond oprav“) na budoucí opravy a zhodnocení. Tyto opravy však nejsou ani specifikovány ani schváleny.
„Fond oprav“ je veden na účtu 955xxx jako „Dlouhodobá přijatá záloha (FO)“ a to včetně čerpání této dlouhodobé zálohy na provozní náklady v běžném roce. (Vlastní správa tj. náklady na správce, účtárnu atd. je hrazena z jiných příspěvků).

SVJ tedy nemá plán oprav. Nelze proto dlouhodobou rezervu/zálohu/„FO“ považovat za dlouhodobou zálohu na plánované opravy a tak ji ani nelze vyúčtovat proti nákladům na tyto opravy. Finančně náročné opravy se pro nečinnost SVJ po léta neprovádějí. V této rezervě/záloze/„FO“ se tudíž po léta hromadí peníze vlastníků bez možnosti vypořádání.

Ani na shromáždění se pro odpor výboru a pasivitu ostatních vlastníků nedaří prosadit plán oprav ani pravidla pro tvorbu rozpočtu SVJ, kde by hospodaření s příspěvky na správu bylo členěno na hospodaření s dlouhodobou zálohou na plánované opravy a na hospodaření s finančními prostředky v běžném roce.

Rozpočet počítá s převedením 88% mých příspěvků na správu domu do dlouhodobé rezervy/zálohy/„FO“ na nespecifikované opravy. Chci prosadit přijetí plánu oprav a jeho plnění. Proto nechci většinu svých příspěvků na správu platit na neznámý účel tj. bez schváleného plánu oprav. Místo iniciování plánu oprav však výbor setrvává v nečinnosti a raději mi pro neplacení vyhrožuje právním postihem.

Dotazy:
Je uvedená situace v souladu s NOZ ?
Může SVJ takto nakládat s penězi vlastníků ?
Pokud nemůže, lze dosáhnout nápravy jinak než rozhodnutím soudu ?

Předem děkuji za stanovisko k mému problému. Vladimír Jenček

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.