Vložil Justitianus, 28. Prosinec 2018 - 21:32

Pane Zděšený člene, velmi hluboce se mýlíte. Lhůta pro napadení stanov samozřejmě existuje, je uvedena v § 1209 a je tříměsíční. Žádný soud s Vámi nebude diskutovat o této právní skutečnosti!

Můžete samozřejmě tuto nepřekročitelnou lhůtu ignorovat – a soud s Vámi pak vyběhne. A to jak soud nalézací, tak i odvolací. A budete-li neodbytný, tak i Ústavní soud.

Vigilantibus iura scripta sunt. Zákony jsou psány pro bdělé. 

Zjevně jste nepochopil, že § 245 NOZ se na situaci pana Janka nepoužije. Všichni vlastníci jednotek v jeho domě si (s jásotem, s mávátky a s provoláváním slávy Předsedovi) schválili nové krásné stanovy. Souhlasil s nimi i pan Janek (a proto se nemůže obrátit jako přehlasovaný vlastník na soud ve lhůtě tří měsíců).

Členové SVJ pana Janka se vzdali přímého individuálního práva vlastníka jednotky nahlížet do účetních knih a dokladů. Žádný z přehlasovaných členů (pokud takoví byli) se neobrátil na soud v tříměsíční lhůtě. A protože ustanovení § 1179 NOZ je dispozitivní, nikdo (ani soud!) jim nebude dodatečně bránit uspořádat si poměry odlišně od zákona.

Jednou přijaté stanovy je samozřejmě možné zneplatnit, a to přijetím nových stanov. V tom nemůže panu Jankovi nikdo zabránit. S podporou čtvrtinové menšiny vlastníků požádá o svolání shromáždění, na kterém se bude hlasovat o nových stanovách.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.