Vložil Justitianus, 17. Prosinec 2018 - 18:33

Pane TN, co jste napsal pouze potvrzuje to, co jsem už uvedl: že od znění § 1185 odst. 2 se lze odchýlit, a to smlouvou/dohodou dotčených osob.

Zákon výslovně připouští odchylku nejen v § 1 odst. 2, ale i v ustanovení § 978 NOZ (děkuji za připomenutí). Jde tedy v případě § 1185 odst. 2 jednoznačně o dispozitivní ustanovení. Nikoliv o kogentní ustanovení, jak zde bez odůvodnění tvrdil pan Pavel.

Zákonodárce pouze stanoví to omezení, že (povoleným) odchýlením od zákonné úpravy jsou vázáni pouze účastníci právního vztahu navzájem mezi sebou. Nebude to však mít právní účinky navenek vůči třetím osobám. Třetí osoba může vždy namítnout, že ustanovení stanov kteréhosi SVJ pro ni nejsou závazná, a basta.

Je třeba, abyste porozuměl pojmu „ujednání s účinky vůči třetím osobám“. Třetí osobou se podle ustálených výkladových pravidel míní ta osoba, která není účastníkem posuzovaného právního vztahu. Takže ujednají-li si vlastníci jednotek s SVJ odchylku od zákona ve stanovách SVJ, pak nikdo z nich není „třetí osobou“. Jak SVJ, tak členové SVJ jsou stanovami vázáni, neboť stanovy jsou vůči nim všem smlouvou sui generis.

Třetí osobou (na kterou obsah stanov nedopadá) budou osoby, kteté nejsou vlastníky jednotek v domě s proto nejsou ani členy SVJ, například: smluvní správce, externí rozúčtovatel služeb, katastrální úřad, Franta Vonásek z Podivína, Zoologická zahrada Dvůr Králové, úklidová firma pana Čistila, Stavební úřad, cirkus Humberto, senátor Valenta, advokátka zastupující SVJ, a další třetí osoby.

Ostatně ze samotného textu § 1185 odst. 2 je zjevné, že určení společného zástupce by se týkalo pouze uplatnění práv plurálního vlastníka jednotky vůči SVJ. Do těchto vnitřních vztahů pochopitelně nevstupují žádné třetí osoby. Nikdy jsem netvrdil něco jiného.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.