Vložil Mladý (bez ověření), 15. Prosinec 2018 - 11:20

Jsem názoru, že náklady na elektřinu pro vytápění se mají započítat do celkových nákladů na vytápění a ty pak rozúčtovat podle vyhlášky. Totéž s náklady na ohřev TUV. Bez této elektřiny by systém vytápění a ohřevu TUV nefungoval, přitom její spotřeba je zcela nezávislá na počtu osob v domě.

V prvním kroku byste měli stanovit podíl spotřeby elektřiny podle jejího užití. V našem domě 30 osob, 7 podlaží, 15 bytových a dvě nebytové jednotky, je podíl spotřeby elektřiny dlouhodobě přibližně: osvětlení společných prostor domu 17 %, vytápění 11 %, ohřev TV 72 %. Nejvíce „žere“ oběhové čerpadlo TUV, a to je nastaveno na nejnižší stupeň dynamického tlaku. Při nastavení na nejvyšší stupeň spotřeba vzrostla na dvojnásobek!

V předávací stanici je podružný elektroměr. Sledujeme po měsících spotřebu, z čehož nám dávají letní měsíční spotřeby představu o nárocích na přípravu a distribuci TUV.

Obdobně se z letních spotřeb tepla dá vyčíslit skutečný nárok na ohřev 1 m3 TUV.

Po vyjmutí spotřeby elektřiny na vytápění a na ohřev TUV by tak sousedé, byť dlouhodobě mimo dům, platili za společnou elektřinu celkem spravedlivě.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.