Společný zástupce manželů

Vložil Justitianus, 13. Prosinec 2018 - 6:38 ::

Ve zdejší diskusi se objevilo toto tvrzení: „Za jednotku jednají její spoluvlastníci. Pokud paní z Ukrajiny má jednotku v SJM a není k dispozici její manžel, tak se její hlas nebude počítat (§ 1185/2 NOZ).“

Domnívám se, že tento názor není správný.

Naopak platí, že určí-li paní z Ukrajiny před zahájením shromáždění společného zástupce (sama sebe), a dá najevo, že jedná i za manžela, pak se samozřejmě zúčastní shromáždění jako společný zástupce manželů a její hlas se bude na shromáždění počítat jako hlas vlastníka jednotky. (Z důvodu právní jistoty by SVJ mělo vyžadovat, aby určení společného zástupce bylo písemné.)

Autorovi tvrzení citovaného v úvodu zjevně ušlo, že se nejedná o spoluvlastníky jednotky. Jde o manžele. Vzájemné zastupování manželů je upraveno ve speciálním ustanovení § 696 NOZ.

Podle tohoto ustanovení platí, že manžel má právo zastupovat svého manžela v jeho běžných zàležitostech. Určení společného zástupce vůči SVJ je právě takovou běžnou záležitostí. Jestliže tedy paní z Ukrajiny označí sama sebe za společného zástupce manželů, nelze proti tomu nic namítat; SVJ je povino s ní jednat jako se společným zástupcem manželů.

Výjimkou znemožňující vzájemné zastupování by byl pouze právní stav podle § 696 odst. 2 (manžel předem oznámil SVJ svůj nesouhlas), případně podle odst. 3 (soud určil, že manžel bezdůvodně opustil rodinou domácnost s vyživovaným dítětem a odmítá se vrátit).

§ 696 Vzájemné zastupování manželů

(1) Manžel má právo zastupovat svého manžela v jeho běžných záležitostech.

(2) Manžel právo uvedené v odstavci 1 nemá, sdělí-li předem manžel, který má být zastoupen, tomu, s nímž jeho manžel má právně jednat nebo má v úmyslu právně jednat, že se zastoupením nesouhlasí, anebo zruší-li soud na návrh manžela zástupčí právo druhého manžela. 

(3) Právo uvedené v odstavci 1 manžel nemá ani tehdy, nežijí-li manželé spolu za situace uvedené v § 691 odst. 2.

Justitianus

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.