Vložil Jasný (bez ověření), 12. Prosinec 2018 - 20:03

Píšete:

„dále je asi 20 členů BD kteří by se mohli stát členy SVJ ale z nějakých důvodů nechtějí.“

To je zmatečná věta. V § 1194 NOZ je mimo jiné uvedeno:

„Členství ve společenství vlastníků je neoddělitelně spojeno s vlastnictvím jednotky“

To znamená, že každá osoba, která nabude do vlastnictví jednotku, se stane automaticky členem SVJ ať chce nebo nechce. A členem SVJ bude vlastník jednotky bez ohledu nato, zda bude také členém dřužstva nebo členem družstva nebude.

Pokud není někdo členem SVJ, znamená to, že není vlastníkem jednotky. Například nájemník družstva, který ještě nepožádal družstvo o převod jednotky do vlastnictví.

Je normální, pokud byl zvolen do výboru SVJ funkcionář družstva. Družstvo je vlastník jednotky/jednotek stejně jako vy a ostatní vlastníci a každý vlastník může být zvolen do výboru. V případě vlastníka družstva jako právnické osoby je logické, že ho na shromáždění vlastníků a také ve výboru SVJ (pokud byl zvolen členem výboru SVJ) zastupuje tentýž funkcionář družstva. Kdo jiný by ho měl zastupovat? To máte stejné, jako u vlastníka bytu fyzické osoby, kdy tento vlastník na shromáždění vlastníků hlasuje sám za sebe a vedle toho může vykonávat funkci statutárního orgánu tj. být členem výboru SVJ a plnit povinnosti člena výboru podle stanov.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.