náhrada škody

Vložil Betty 12, 7. Prosinec 2018 - 18:06 ::

Dobrý den, mám byt v prvním patře, u bytu pode mnou se před několika měsíci objevil mokrý flek. Došlo několika kontrolám ve všech bytech a bylo rozhodnuto zkontrolovat stoupačku u mne v bytě – demontáž kuchyňské linky a odstranění obkladaček. SVJ odmítá uhradit novou pracovní desku – dojde k poškození stávající a dále není možné již koupit původní obkladačky, takže je nutná výměna celého obložení kuch. linky. SVJ mi chce uhradit pouze vybourané obklady. Mám nárok na zaplacení celé škody?

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil JaVa, 8. Prosinec 2018 - 16:43

    § 1183/89/2012 Sb.,

    (1) Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu. To platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.

    (2) Při poškození jednotky prováděním prací podle odstavce 1, nahradí vlastníku jednotky škodu společenství vlastníků, a nevzniklo-li, nahradí ji poměrně spoluvlastníci domu. Prováděl-li však tyto práce ve svém zájmu jen některý vlastník jednotky, nahradí škodu sám.

    Hezký zbytek dne.JaVa

    Vložil Petr, 8. Prosinec 2018 - 16:36

    „u bytu pode mnou se před několika měsíci objevil mokrý flek. Došlo několika kontrolám ve všech bytech a bylo rozhodnuto zkontrolovat stoupačku u mne v bytě – demontáž kuchyňské linky a odstranění obkladaček“

    Jak tomu bylo s kontrolou v dalších bytech ? I když nevím proč byly kontrolovány byty, které s bytem pod vámi nemají nic společného. A byla zjištěna příčina závady ? Ta může být buď na společné stoupačce nebo na odbočce, která již není společná. Bez upřesnění nelze radit. Problém může být na stoupačce vody ale také v kanalizačním svodu, kterým také někdo říká stoupačka.

    Vložil VN (bez ověření), 10. Prosinec 2018 - 10:17

    Pokud se najde příčina za odbočkou k Vašemu bytu jde to za Vámi. Neboť to prasklé potrubí je Váš majetek… Jinak jsem řešil případy , kdy díky prasklé stoupačce se muselo vybourat cca 0,5 m2 obkladů. Pojišťovna zaplatila pouze těchto 0,5 m2 obkladů. Žádné nové obložení celé koupelny. Proč by poté SVJ mělo na své náklady dorovnávat plnění pojišťovny ?

    Vložil Betty 12, 8. Prosinec 2018 - 19:33

    Příčina zatímzjištěna nebyla, vybourání mé kuchyně a kontrola stoupačky je zatím 1. pokus. Pokud nebude závada na stoupačce mezi mým bytem a bytem pode mnou, bude se hledat dál.Jedná se o cihlový dům starý 50 až 60 let.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".